open-navfaktor-logo
search
Izgradnja
Tešanj predao JP Autoceste FBiH parcele i za dionicu Koridora Vc od Medakova do Tunela Crni Vrh
Općina Tešanj predala je danas predstavnicima investitora, Javnog preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine u posjed nekretnine i parcele koje su otkupljene za gradnju Koridora Vc, čime su se stekli uvjeti za početak radova na drugoj dionici dionici kroz tu općinu, od Medakova do Tunela Crni Vrh - potvrdio je Feni općinski načelnik Suad Huskić.
26.07.2023. u 17:29
get url
text

Pomenuta dionica, ističe Huskić, duga je nešto manje od 14 kilometara, a na njoj se nalazi devet potputnjaka, tri vijadukta, jedan nadvožnjak, jedno odmaralište te nekoliko mostova i tunel Crni Vrh, koji će biti dug preko dva kilometra i koji će izlaziti u naselju Strupina (Maglaj), a ova dionica Koridora Vc završava u naselju Ozimica (Žepče).

- Po zahtjevu Federacije BiH i Autocesta FBiH, u protekle smo dvije godine izvršili otkup zemljišta i nekretnina za gradnju Koridora Vc, a na dionici od Medakova do tunela Crni Vrh, izvršen je otkup više od 1.000.000 kvadratnih metara zemljišta, na više od 900 parcela, zatim i više od 50 stambenih objekata... Ukupna vrijednost otkupljenog zemljišta i nekretnina je oko 40 miliona KM - napomenuo je Huskić.

Općina je, dodaje, insistirala da se na ovoj dionici, u toku projektovanja i ugovaranja, bude uvrštena i izgradnja lokalnog puta Trepče – Jablanica, vrijednosti preko 4.000.000 KM te puta Kiseljak – Kahvica, vrijednosti oko 3.000.000 KM, koji će biti spojen s regionalnim putem Novi Šeher - Tešanj.

- Izvođači su nam najavili kako će najhitnije početi gradnju tunela Crni Vrh, već u naredna dva mjeseca, ali da će i na ostalim dionicama odmah početi pripremni radovi. Rok za završetak ove dionice je 30 mjeseci od početka radova, što znači da će biti gotova u toku 2026. godine.

Predstavnici JP ACFBiH i izabranog izvođača radova, turske kompanije Cengiz, podvukli su kako su svjesni specifičnosti ove trase te su najavili da će se maksimalno truditi da ostvare dobru saradnju s lokalnim stanovništvom i Općinom - kaže Huskić.

Inače, ukupna dužina autoputa Koridora Vc kroz područje Općine Tešanj iznosit će preko 16 kilometara te će koštati više od 800 miliona KM, a za rješavanje pitanja vlasničkih odnosa te za projektovanje, utrošeno je više od 70 miliona KM.

Prva dionica Koridora Vc kroz Tešanj, Putnikovo Brdo (Doboj) – Medakovo, već se počela graditi, a rok za njenu izgradnju je 24 mjeseca te bi trebala biti okončana u 2025. godini. Općina Tešanj je, dodaje, za ove dvije dionice izvršila eksproprijaciju "više od 1.400 predmeta sa više od 1.600 parcela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.