open-navfaktor-logo
search
Podrška poljoprivredi
Tešanj za sjetvu i razvoj pčelarstva osigurao dodatnih 253 hiljade KM
Općina Tešanj za podršku poljoprivrednoj proizvodnji na svom području osigurala je dodatnih 253.000 KM, što znači da će ove godine za poticanje tog sektora biti izdvojeno 613.000 KM, potvrdio je načelnik Općine Suad Huskić.
13.04.2022. u 21:36
get url
text

Odlukom su za dodatnu podršku sjetvi i proizvodnji žitarica za poljoprivredne proizvođače koji su prijavili biljnu proizvodnju za tekuću godinu, namijenili dodatnih 80.000 KM, a što je usklađeno i s podrškom poljoprivrednicima od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Zeničko-dobosjkog kantona. Preostalih oko 173.000 KM osigurano je kroz današnji potpis ugovora za realizaciju projekta  "Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem". 

- Ukupna vrijednost projekta je oko 173.000 KM, a mi ćemo iz našeg budžeta finansirati 30 posto iznosa. Ostatak sredstava osigurala je Organizacija NODAS iz Sarajeva, putem Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke - napomenuo je Huskić.

Dodaje kako se nada da će pomenuti projekt omogućiti snažniji razvoj pčelarstva na tom području. Tešanj je, budžetom za ovu godinu, prvobitno planirao 360.000 KM, ali će taj budžet, sada, biti znatno uvećan.

- U posljednjih pet godina za novčane poticaje primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji izdvojili smo oko dva miliona KM - podvlači Huskić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.