open-navfaktor-logo
search
Čuvajte se
Tokom grmljavine nema pranja suđa, sklonite se od prozora
Sezona grmljavine je od aprila do novembra, ali je nekako najprisutnija u ljetnim mjesecima. Tokom grmljavine važno je znati kako se ponašati kako biste se zaštitili od udara groma.
19.06.2020. u 16:12
get url
text
Munja
Munja

Sigurna skloništa od groma uključuju bilo kakve građevine sa instalacijama i vodovodnim cijevima, automobile sa čvrstim krovom, kamione, kamp prikolice i autobuse. Na listi nesigurnih skloništa su svi zakloni koji su otvoreni prema vani, poput nadstrešnica, autobuskih stanica, kabrioleta, pa čak i otvorenih garaža.

- Ljudi misle da ako ne kisnu da ih grom ne može udariti, međutim, istina je da ako ste vani, vi ste na riziku od udara - objašnjava jedan od stručnjaka.

Kada uđete u kuću, držite se podalje od prozora i vrata, kao i od bilo čega uključenog u struju ili bilo čega što je direktno vezano sa vodovodnim cijevima. Znači, nema pranja suđa ili tuširanja ili kupanja u kadi. Ako ste u automobilu, gume vas neće zaštititi, ali će grom putovati duž vanjskog metalnog dijela vozila. Zarad vaše sigurnosti, nemojte dodirivati metalne kvake na vratima. Također, izbjegavajte dodirivati vjetrobransko staklo ako je u njega ugrađena radio antena i nemojte paliti radio.

Ako ste vani i ne možete pronaći sklonište, potražite područje sa nižim drvećem, ali se držite podalje od samog drveća. Ako ste u grupi, razdvojite se. To može čak i povećati vjerovatnoću da će nekoga udariti grom, ali ako ste svi zajedno i grom udari blizu, neće biti nikoga ko bi vam mogao pomoći.

Ako ste na vodi, pristanite na obalu što je moguće brže. Ako ste u bazenu, odmah izađite i potražite sklonište. I nemojte izlaziti vani niti ulaziti u vodu najmanje 30 minuta nakon bljeska munje ili posljednjeg udara groma.

Ako niste bili u mogućnosti pronaći sklonište, a odjednom osjetite kako vam se kosa na glavi podiže, čučnite što je moguće niže, prebacujući težinu tijela na nožne prste, da bi što manji dio vašeg tijela bio u kontaktu sa tlom. Pokrijte uši dlanovima, a glavu smjestite između koljena da biste bili što je moguće manja meta.

Ako se desi najgore ili nekoga ko je s vama pogodi grom, najveća briga može biti iznenadni srčani udar. U tom slučaju odmah treba početi sa kardiopulmonalnom reanimacijom. Drugi zdravstveni problemi koji mogu nastati udarom groma su lomovi, puknuti ušni bubnjići i potresi mozga.

Osobe se ne oporave uvijek u potpunosti od udara groma. Neke imaju probleme koji traju tokom cijelog njihovog života. Osobe se mogu suočavati sa poteškoćama sa spavanjem ili glavoboljama. Pojedine osobe dobiju opekotine, dok druge imaju probleme sa koncentracijom, postaju zaboravne, imaju kratku pažnju ili čak promjene ličnosti nakon udara groma.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.