open-navfaktor-logo
search
Organizirani kriminal
Tokom međunarodne akcije SIPA-e, MUP-a Hrvatske i Europola u BiH uhapšeno devet osoba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja realiziraju operativnu akciju kodnog naziva Zip.
06.02.2024. u 12:16
get url
text

- Tokom akcije slobode je uhapšeno devet osoba - potvrdila je Feni glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić. 

Naglasila je da se akcija provodi pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a po nalogu Suda BiH.

- Ovo je međunarodna operativna akcija u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kao i uz podršku EUROPOL-a. Radi se o krivičnim djelima organizirani kriminal, krijumčanje osoba, organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela, krijumčarenje migranata. Sva krivična djela su propisana Krivičnim zakonom BiH - kazala je Miovčić.

Istakla je da se uhapšene osobe nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima se trenutno vrši kriminalistička obrada kao i ispitivanje u svojstvu osumnjičenih.

- O daljnjem statusu osoba će se oglasiti postupajući tužilac. U toku dana će biti više informacija i detalja - kazala je Miovčić. 

Iz SIPA-e su naknadno saopćili da su u sklopu akcije Zip danas na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja, realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 13 lokacija.

- Tokom pretresa, otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, više mobilnih telefona, razna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Istovremeno u okviru ove akcije, policijski službenici MUP-a Repubilke Hrvatske, na svom području provode operativnu akciju kodnog naziva "Veliki transport" usmjerenu na borbu protiv ilegalnih migracija.

Također, nakon višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, zadokumentovano je krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske. Osim navedenog, policijski službenici SIPA-e su tokom rada na predmetu, na prostoru Širokog Brijega otkrili fabriku za ilegalnu proizvodnju cigareta koje su bile namjenjene za evropsko tržište - saopćili su iz SIPA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.