open-navfaktor-logo
search
Haos u Bjelorusiji
Tokom nereda na protestima u Minsku poginuo demonstrant
Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije u utorak je saopćilo kako je demonstrant smrtno stradao tokom protesta nakon što je predsjednik zemlje Aleksandr Lukašenko osvojio šesti mandat.
11.08.2020. u 09:16
get url
text

U saopćenju ministarstva navodi se kako su specijalne snage intervenisale tokom nedozvoljenih demonstracija u Minsku, i da je često dolazilo do sukoba demonstranata i pripadnika sigurnosnih snaga.

Jedan demonstrant je smrtno stradao nakon što mu je, kako je saopćeno, u ruci eksplodirala naprava koju je pokušavao baciti na pripadnike snaga sigurnosti.

Kako je navedeno u saopćenju, oni koji su demonstrirali protiv rezultata predsjedničkih izbora, nastavili su nedozvoljene proteste tokom noći, uprkos policijskoj intervenciji.

- Demonstranti su se opirali pripadnicima snaga sigurnosti i bacali Molotovljeve koktele te kamenice. Ujedno su postavili i barijere te kante sa smećem u pojedinim dijelovima grada, a palili su i automobilske gume - saopćeno je.

Uprkos čestoj intervenciji pripadnika snaga sigurnosti koji su koristili suzavac i zvučne bombe, demonstranti se nisu razilazili.

 Nekoliko osoba je povrijeđeno u sukobima policije i demonstranata, a mnogi demonstranti su lišeni slobode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.