open-navfaktor-logo
search
Nemaju ni alternativu
Toplane Sarajevo isključuju sa gasnog sistema, građani ostaju bez grijanja
KJKP Sarajevogas d.o.o je zbog nedostatka dovoljne količine prirodnog gasa krenuo sa isključenjem Toplana Sarajevo sa gasnog sistema, saopćeno je iz Toplana.
24.01.2022. u 18:23
get url
text

- Već je isključeno šest velikih kotlovnica, a očekuje se isključenje i svih ostalih kotlovskih postrojenja. U vezi s tim možemo očekivati da će veliki broj građana ostati bez grijanja već sutra - saopćili su.

Kako dodaju, s obzirom na to da su određene količine alternativnih goriva zbog istog problema potrošene tokom proteklog perioda, a kako se u narednom periodu očekuju izuzetno niske temperature, KJKP Toplane Sarajevo nemaju dovoljne količine goriva kako bi obavljali zagrijavanje putem alternativnog goriva.

- Ukoliko se u toku sutrašnjeg dana ne steknu uvjeti za normalizaciju isporuke prirodnog gasa, naši korisnici neće imati redovnu isporuku toplotne energije - zaključili su.

KJKP Sarajevogas saopćio je da i danas ima ograničenu isporuku gasa od dobavljača Energoinvesta d.d. Sarajevo, koja nije dovoljna za snabdjevanje svih kupaca u Kantonu Sarajevo, posebno u periodu kad dolazi do značajnog pada temperature kao što je najavljeno za naredne dane.

- Da bi se očuvao gasni sistem i osiguralo snabdjevanje gasom kupaca, koji nemaju mogućnost korištenje alternativnih goriva, ekipe KJKP Sarajevogas su u dogovoru sa KJKP Toplane Sarajevo na terenu i sa gasnog sistema isključuju sve kotlovnice koje mogu koristiti lož ulje - naveli su.

Danas su, kako dodaju, informisani i svi veliki privredni i poslovni subjekti koji imaju tu mogućnost, da od sutra koriste isključivo alternativna goriva.

- To je neophodno jer u slučaju pada pritiska u gasnom sistemu ispod granice funkcionalnosti odnosno nesrazmjerne potrošnje prirodnog gasa, u odnosu na ograničene količine koje su na raspolaganju, može doći do dugoročnog prekida isporuke za 60.000 individualnih potrošača u Kantonu Sarajevo koji nemaju mogućnost korištenja alternativnih goriva. Apelujemo na sve potrošače da racionaliziraju potrošnju - navodi se u saopćenju Sarajevogasa.

Kako naglašavaju, nestabilnosti gasnog sistema doprinjiela je i dvostruko veća potrošnja ArcelorMittala, u odnosu na uobičajenu, što predstavlja problem u situaciji kad Energoinvest za FBiH isporučuje ograničene količine gasa.

- Ako se steknu uvjeti za isporuku dovoljnih količina gasa, svi potrošači će biti na vrijeme informisani. O svemu je obaviješteno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrkture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS - saopćio je Sarajevogas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.