open-navfaktor-logo
search
Drevna kazna
Tradicija u Italiji: Potapaju neposlušnog političara u hladnu vodu
U sjevernom italijanskom gradu Trentu godišnja tradicija ostavlja traumu za lokalne političare.  
20.06.2023. u 07:52
get url
text

Tonca je komična rekonstrukcija drevne kazne upražnjavane od 14. do 17. stoljeća u kojoj se jedna osoba smjesti u kavez i potopi u ledenoj vode Adigea, druge po dužini rijeke u Italiji.

Tradicija je dio Feste Vigiliane, jednosedmične proslave gradskog zaštitnika koja se održava krajem juna, piše MyModernMet.

Iako bi mnogi vjerovatno mogli navesti nekoliko političara kojima bi koristilo jedno osvježavajuće zakucavanje, postoji tradicionalni ritual u odabiru ko zaslužuje ovu "čast".

Prije glavnog događaja, održava se javni Tribunale di Penitenza ili Sud pokore. Ovaj spektakl je komična satira u kojoj članovi "suda" imenuju ljude i navode svoje argumente zašto bi baš oni trebali biti potopljeni.

Postoji sudija, branilac, tužilac, pa čak i neko ko igra ulogu optuženog.

Iako oni koji su nominirani nisu bogohulnici, za koje je prvobitna kazna bila namijenjena, oni su ti koji su tokom godine uradili nešto što je bilo skandalozno ili vrijedno kazne.

Vrlo često se nominiraju političari, ali to nije uvijek slučaj. Primjera radi, prošle godine među nominiranima su bila posljednja četiri predsjednika pokrajine, a njihov "zločin" bio je odlaganje izgradnje nove bolnice, kao i medicinska sestra koja je optužena za lažiranje rezultata COVID-19 testova.

A ljudi nisu uvijek kažnjeni zbog ozbiljnih prekršaja. Još dva političara nominirana su prošle godine zbog protivljenja koncertu popularnog italijanskog kantautora Vasca Rossija.

Zvanična presuda suda objavljuje se nekoliko dana kasnije i tada, ko god je proglašen najgorim od najgorih, mora zauzeti svoje mjesto u kavezu. Zatim se tri puta svečano zakucavaju u Adige, baš kao i u prošlosti.

Ali ne brinite, ritual je u dobroj zabavi. Kroz humor, lokalno stanovništvo poštuje svoju prošlost, a istovremeno poziva na odgovornost one koji su učinili nešto što nije u skladu s načinom na koji bi se lokalni stanovnici Trenta trebali ponašati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.