open-navfaktor-logo
search
Kampanja u SAD-u
Trump i Biden u odvojenim TV nastupima suprotstavljeni o aspektima koronavirusa
Američki predsjednik Donald Trump i demokratski predsjednički protivkandidat Joe Biden govorili su na odvojenim televizijski prenošenim skupovima nakon što je zbog Trumpove zaraze koronavirusom otkazana ranije predviđena direktna debata između njih dvojice.
16.10.2020. u 11:07
get url
text

U neobičnom formatu noćašnja "debata", u kojoj je Bidenovo obraćanje prenošeno iz Philadelphije na ABC-u, dok je Trumpov susret s biračima istodovremeno prenošen iz Miamija na NBC-u, prisilila je birače da biraju koga će gledati nakon otkazivanja druge predsjedničke rasprave.

Oba su kandidata ispitana o aspektima pandemije koronavirusa, koja je postala ključno pitanje tokom kampanje i pokazuje razlike i neslaganja među njima, prenosi dpa. Na pitanje je li se njegovo mišljenje o nošenju maski promijenilo od njegove dijagnoze koronavirusa, Trump je odgovorio ne, dodavši da podržava maske, i potom dodajući da je 85 posto korisnika maski zaraženo virusom. Biden je svoj TV nastup iskoristio da napadne predsjednika zbog njegovog načina rješavanje pandemije koronavirusa.

Tokom svog nastupa emitiranog na NBC-u, predsjednika Trumpa su potom pitali za njegov lični dug, koji iznosi nevjerojatnih 421 milion dolara, kako je izvijestio The New York Times. Trump je zaobišao odgovore na pitanja o istrazi New York Timesa o njegovim poreznim prijavama posljednjih dvadeset godina, koje je odbio objaviti uprkos tome što su svi predsjednički kandidati to činili unazad nekoliko decenija.

Čini se da je u svojim odgovorima potvrdio izvještaj lista da ima oko 400 miliona dolara kredita za koje lično garantuje, rekavši da je to "kikiriki" u odnosu na njegovo bogatstvo. Također nije opovrgao izvještaj New York Timesa da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na prihod tokom svoje prve godine u Bijeloj kući, premda je u jednom trenutku kazao da su brojke koje je objavio New York Times "pogrešne".

Predsjednikov noćašnji TV nastup  je održan nakon što je odbio sudjelovati u drugoj predsjedničkoj raspravi koja je trebalo biti virtualni događaj zbog njegove dijagnoze na koronavirusa.

Tokom događaja Trump nije želio direktno odbaciti QAnon - lažnu teoriju zavjere prema kojoj su američki demokrati dio globalnog pedofilskog lanca - prvo hvaleći pristalice QAnona zbog borbe protiv pedofilije, a zatim rekavši da ne zna ništa o tome pokretu.

- Ne znam ništa o QAnonu - rekao je Trump kad su ga zamolili da osudi zavjeru.

"Ono što čujem o tome jest da su oni vrlo oštro protiv pedofilije i ja se slažem s tim. Mislim, slažem se s tim i vrlo se slažem s tim."

Bidena su pitali o "pakiranju" Vrhovnog suda - što je pojam koji znači dodavanje sudija - ako demokrati dobiju izbore u novembru, dobijajući ne samo Bijelu kuću, već i većinu u Senatu, zadržavajući pritom kontrolu nad domom.

Biden je rekao da "nije ljubitelj" sudskog pakiranja, ali otvara se za podršku pakiranju ako republikanci u Senatu potvrde Trumpovu nominaciju Amy Coney Barret za Vrhovni sud prije izbora 3. novembra. Izbor te sutkinje zacementirao bi broj konzervativne većine u Vrhovnom sudu na šest naspram tri, što bi desetljećima moglo utjecati na američke zakone i život. Imenovanja u Vrhovni sud su doživotna.

Biden je rekao da će pojasniti svoj stav prije izbora. Druga i posljednja predsjednička rasprava zakazana je za 22. oktobar, manje od dvije sedmice prije izbora 3. novembra, a Trump trenutno prema anketama zaostaje za Bidenom. Čini se da republikanski predsjednik polaže nade na svoje skupove dok nastoji potaknuti entuzijazam u svojoj bazi za glasanje, brzo se vraćajući u kampanju nakon oporavka od koronavirusa.

Biden također nadmašuje republikanskog predsjednika u trošenju novca na reklame za kampanje. Biden je u septembru prikupio 383 miliona dolara, nakon što je u augustu osigurao 364,5 miliona dolara. Za usporedbu, Trump je u augustu prikupio 210 miliona dolara. Nije saopćeno koliko je u septembru novca prikupio za kampanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.