open-navfaktor-logo
search
Protivljenje
Tunis: Održani protesti protiv sporazuma UAE o normalizaciji odnosa s Izraelom
U organizaciji nekoliko udruženja u Tunisu, glavnom gradu istoimene države, održani su protesti protiv sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom.
23.08.2020. u 12:02
get url
text

Okupljeni su nosili zastave Palestine i transparente s natpisima "Normalizacija je velika izdaja" i "Jerusalem je kompas muslimanskog ummeta".

Beshir el-Huzri, predsjednik palestinske organizacije "Ansar" kazao je da su organizovali protest kako bi iskazali protivljenje sporazumu o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela te kako bi skrenuli pažnju muslimana na značaj borbe za nezavisnu državu Palestinu.

Havle el-Abidi, članica Arapske ženske koalicije za podršku Jerusalemu i Palestini, istakla je da će tokom naredne četiri sedmice organizovati proteste protiv normalizacije odnosa s Izraelom.

Apelovala je i na druge muslimane da iskažu protivljenje protiv sporazuma o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela.

Prošle sedmice su Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael saopćili da su postigli dogovor o normalizaciji bilateralnih odnosa. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump je lično saopćio da su Emirati i Izrael postigli sporazum da u potpunosti normaliziraju bilateralne odnose. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je da je to historijski uspjeh.

Ujedinjeni Arapski Emirati su tako postali treća arapska zemlja koja je s Izraelom postigla sporazum o normalizaciji odnosa, a ranije su to učinili Egipat (1979.) i Jordan (1994.).

Palestinsko rukovodstvo, uključujući pokrete Fatah, Hamas, Islamski džihad i Narodni front za oslobođenje Palestine, saglasno je da sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela predstavlja veliku izdaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.