open-navfaktor-logo
search
Veliki uspjeh
Turistička zajednica KS zabilježila više od milion noćenja
Zimska turistička sezona i olimpijske planine Igman i Bjelašnica sada u fokusu
17.11.2018. u 09:59
get url
text

Turistička zajednica Kantona Sarajevo zabilježila je više od milion turističkih noćenja u Kantonu Sarajevo u 2018. godini.

- To su impozantni rezultati i blizu smo onog broja prenoćišta i noćenja koji je ostvaren za vrijeme održavanja Olimpijskih igara 1984. godine – kazao je Feni predsjednik Turističke zajednice KS Midhat Hubijar.

Kako bi povećali broj posjeta ali i zadržali turiste, prioritet Turističke zajednice KS, kako je Hubijar rekao, pored kulturno-historijskih vrijednosti KS, je prezentacija turističke zimske sezone KS-a s fokusom na olimpijske planine Igman i Bjelašnicu.

Hubijar: Potrebno formiranje turističke akademije

- Na olimpijskim planinama Igmanu i Bjelašnici izgrađen je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u posljednjih 30 godina. Postavili smo nove instalacije šestosjeda, četvorosjeda, vještačko osnježavanje i vodenu akumulaciju  sa 40.000 metara kubnih vode, što je garantuje  minimalno za 120 dana aktivnog skijanja na tim planinama – rekao je on.

Turistička zajednica KS, podsjetio je Hubijar, također animira i mlade ljude da se uključe sa svojim istraživačkim radovima, inovativnim rješenjima, a kojima će pomoći razvoju turizma.

Stoga je raspisan konkurs za učenike srednjih škola i studenata s područjaKS u školskoj 2018./2019. Godine i podržavat će maturske, seminarske, diplomske i magistarske radove, doktorske disertacije, projekte, elaborate, analize i istraživanja iz oblasti turizma.

- Mi smo prepoznali potencijal mladih ljudi u stvaranju i kreiranju novih ideja i realizaciju turističkih ponuda na području KS. Iz našeg budžeta izdvojili smo 30.000 KM za finansiranje određenih projekata za srednjoškolce i studente – naglasio je Hubijar . 

Međutim, on smatra da je veći prioritet priprema, stvaranje i realizacija formiranja turističke akademije, jer nema dovoljno edukovanog kadra iz oblasti turizma.

- Evidentno je da smo mi iznenađeni ovolikim brojem turista u KS. Relativno smo nepripremljeni i trebamo više edukovanog kadra koji može adekvatno dočekati goste, turiste i prezentirati sve vrijednosti Kantona Sarajevo, Bosne i Hercegovine – zaključio je Hubijar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.