open-navfaktor-logo
search
Inicijativa
Turistička zajednica KS želi usmjeriti milion KM na spas radnih mjesta
Turistička zajednica Kantona Sarajevo je na hitnim sjednicama svih njenih organa jednoglasno usvojila odluku da sredstva TZKS, u iznosu milion KM, koja su bila planirana za investiranje u projekte u 2020. godini, preusmjeri na saniranje negativnih ekonomskih efekata izazvanih pandemijom koronavirusa na sektor turizma.
20.03.2020. u 15:23
get url
text

Turistička zajednica KS smatra da je u ovim trenucima bitno hitno reagovati, kako bi se zadržala radna mjesta u sektoru koji je najviše pogođen i najviše finansijske efekte trpi zbog novonastale situacije.

Stoga su danas uputili navedenu inicijativu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te zamolili da resorno ministarstvo hitno proslijedi inicijativu na usvajanje na narednoj sjednici Vlade KS.

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo podrži prijedlog Turističke zajednice Kantona Sarajevo, sredstva bi bila dodijeljena u skladu sa jasno uspostavljenim kriterijima, onim subjektima koji su imali najveći broj prijavljenih noćenja i gostiju, a uredno su izmirivali zakonske obaveze prema Turističkoj zajednici KS.

Od navedenih sredstava 80 posto će biti raspodijeljeno hotelijerima, 15 posto incoming agencijama i pet posto turističkim vodičima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.