open-navfaktor-logo
search
Dah za budućnost
Turska oborila Guinnessov rekord sa najviše zasađenih sadnica u jednom satu
U Corumu, u Turskoj, jučer je za sat zasađeno 303.150 sadnica čime je oboren rekord koji je ranije pripadao Indoneziji
12.11.2019. u 10:55
get url
text

Turska je oborila Guinnessov rekord za najviše zasađenih sadnica u jednom satu, koji je ranije pripadao Indoneziji, javlja Anadolu Agency (AA). Širom Turske jučer je organizirana akcija pošumljavanja, čiji je cilj bio 2.023 lokaliteta zasaditi 11 miliona sadnica.

Jedan od lokaliteta je i Corum, gdje je za sat zasađeno 303.150 sadnica i time je oboren Guinnessov rekord, što su potvrdili i zvaničnici Guinnessa te turski ministar šumarstva i poljoprivrede Bekir Pakdemirli.

-Jučer smo svjedočili pokušaju obaranja Guinnessovog rekorda u Corumu. S 303.150 sadnica oborili smo rekord za najviše zasađenih sadnica u satu koji je ranije pripadao Indoneziji s 232.647 sadnica - podsjetio je Pakdemirli.

Pakdemirli je na sastaku Direkcije za šume od zvaničnika Guinnessove knjige rekorda preuzeo certifikat. Turski ministar je govorio o rezultatima akcije pošumljavanja čije su pripreme trajale nekoliko mjeseci.

-Dah za budućnost je oborio prvi svjetski rekord. To je akcija za primjer kada je riječ o ljubavi prema drveću i šumama. Na ovaj put smo krenuli znajući da će ovakav projekt privući veliku pažnju, ali nismo očekivali toliku pažnju i da će ovaj posao postati nešto što će se ticati cijele zemlje, a ne samo nas - rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima 11. novembra, koji je u Turskoj proglašen Nacionalnim danom pošumljavanja, u akciji je učestvovalo milion ljudi. Ministar je rekao i kako je ranije bilo govora o mogućnosti obaranja dva svjetska rekorda, ali sada vjeruju da bi moglo biti još kandidata za niz rekorda.

Ranije je bilo govora i o rekordu kreiranja najveće baze fotografija koju će građani napraviti tokom pošumljavanja. Podsjetio je kako i dalje traje učitavanje fotografija nastalih tokom akcije. Pakdemirli se nada kako će i taj rekord biti oboren.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.