open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Ankari
Turska: Uložit ćemo maksimalne napore za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu i Kosovu
Vijeće nacionalne sigurnosti Turske objavilo je da će Ankara uložiti potrebne napore za očuvanje mira i stabilnosti u regiji Balkana i na Kosovu.
28.09.2023. u 20:12
get url
text

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske uputilo je saopćenje nakon sastanka u predsjedničkom kompleksu u Ankari kojim je predsjedavao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Na sastanku je razgovarano i o dešavanjima u regiji Balkana.

- Turska će uložiti maksimalne napore za očuvanje mira i stabilnosti u toj regiji i na Kosovu, gdje će preuzeti komandu nad misijom NATO-a - navodi se.

Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da će Turska preuzeti komandu nad misijom KFOR-a na Kosovu od oktobra ove godine.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske se dotaklo i dešavanja na Južnom Kavkazu.

U saopćenju se navodi da bi strane, posebno Armenija, trebale znati da put ka trajnom miru na Južnom Kavkazu može biti omogućen samo bezuslovnim teritorijalnim integritetom Azerbejdžana.

Također je naglašeno da će se Turska u zemlji i inostranstvu odlučno nastaviti boriti protiv svih vrsta prijetnji i opasnosti po nacionalno jedinstvo, posebno terorističkih organizacija PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i ISIS.

- Među glavnim temeljima regionalne politike je iskorjenjivanje terorizma i zaštita stabilnosti u Kirkuku i regiji - navodi se.

U saopćenju se posebno naglašava značaj borbe protiv terorista PKK/YPG.

- Podsjećamo one koje nastavljaju podržavati ovu ubilačku mrežu na njihove obaveze koje proizilaze iz međunarodnog prava - istaknuto je.

Vijeće nacionalne sigurnosti Turske je komentarisalo i dešavanja u regiji Južnog Kavkaza.

- Turska će nastaviti podržavati napore da se postignu trajni mir i stabilnost u regionu - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.