open-navfaktor-logo
search
Sky i Anom predmeti
Tužilac traži kućni pritvor za članove Dastine grupe, odbrana tvrdi da im se ugrožava egzistencija
U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je pred sutkinjom Tatjanom Kosović održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za ukidanje pritvora Edvinu Imamoviću i Emiru Subašiću, koji su već šest mjeseci iza rešetaka, a pod istragom su za organizovani kriminal u vezi s rasturanjem narkotika i pranjem novca. 
01.02.2023. u 11:16
get url
text

VEZANI TEKST - Traži se: Adel Kabaš, zvani Dasta, "osvanuo" na crvenoj Interpolovoj potjernici

Tužilaštvo ih tereti da su članovi organizovane kriminalne grupe, kojom je, prema tvrdnjama Tužilaštva, rukovodio Adel Kabaš, zvani Dasta, koji je u bjekstvu od bh. pravosuđa još od ubistva Mehmeda Meše Ramića u decembru 2021. godine. Za njim je, kao što je poznato, raspisana Interpolova potjernica. 

Obrazlažući prijedlog Tužilaštva tužilac Džermin Pašić na jutrošnjem ročištu je kazao kako se radi o specifičnoj istrazi budući da se radi o predmetu proisteklom iz dešifrovanih Sky i Anom aplikacija.

Podsjetio je da je organizator grupe u bjekstvu, kao i drugi članovi koji su u međuvremenu identifikovani.

Odbrana: "Sve se svodi na pretpostavke"

Kada je u pitanju osnovana sumnja, tužilac je kazao da nisu dostavljali nove dokaze, budući da su ranije dostavljani za pritvor i ništa se, kako je kazao, u tom smislu nije promijenilo, te je samo kratko kazao da ostaje pri pisanom prijedlogu.

Sutkinja Kosović upitala je tužioca da pojasni rečenicu kako će "u narednom periodu uputiti zamolnicu SAD-u" za kodove iz dešifrovanih aplikacija koji se odnose na osumnjičene, a s obzirom na to da su oni već šest mjeseci u pritvoru, na što je tužilac kazao kako "zbog broja pripadnika grupe ne šalju pojedinačno te zahtjeve, jer ne bi bilo svrsishodno". Kazao je da obično nakon slanja zamolnice, odgovor iz SAD-a dobiju za dva do tri mjeseca. 

Advokatica Edvina Imamovića Lejla Terzimehić kazala je da se ne protivi prijedlogu Tužilaštva za ukidanje pritvora, ali da se odbrana oštro protivi određivanju kućnog pritvora kao najstrožije mjere zabrane.

Kako je kazala, prijedlog ne sadrži realne razloge za opasnost od bijega. 

- Prijedlog nije individualizan. Sve što se navodi dokle su, šta predstoji, da se radi o obimnom predmetu... ništa od toga nije razlog da se predloži zabrana napuštanja mjesta boravišta. Tužilac mora jasno navesti opasnost od bjekstva, a neizvjesno je koliko će to trajati - kazala je advokatica, dodavši da bi se kućnim pritvorom duboko zadiralo u ljudska prava osumnjičenih.

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Nevera": Trojica uhapšenih, potraga za šurom odbjeglog Adela Kabaša

Osvrnula se i na, kako je navela, uopštene okolnosti da su to teška krivična djela, da su osumnjičeni svjesni težine tih djela, što bi ih po tvrdnjama tužioca moglo navesti na bijeg. 

- Ovi razlozi nisu konkretizovani i sve se svodi na pretpostavke - dodala je.

Kazala je i da je osumnjičeni otac dvoje maloljetne djece, da je vlasnik agencije za nekretnine, zbog čega je neophodno da se kreće, te da se nada da će Sud odvagati da li je to zaista potrebna mjera. 

Podsjetila je i da osumnjičeni već ima određene mjere zabrane pred Kantonalnim sudom (optužen za pomaganje u slučaju ubistva Ramića, op.a.) za narednih 13 mjeseci, da su mu oduzeti dokumenti i obavezan je da se javlja nadležnoj policijskoj stanici, te da nikad nije prekršio te mjere.

- Kada je u pitanju zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, tome se ne protivimo - kazala je Terzimehić. 

Sa njom se u potpunosti složio Senad Pizović, advokat Emira Subašića, koji je također kazao da se slžae s mjerom zabrane sastajanja, ali se usprotivio ostalim mjerama, pogotovo kućnom pritvoru. 

- Ovo nije prvi složen predmet, ali je u ovom predmetu propušteno da se hitno postupa. Oni su već šest mjeseci u pritvoru, šta znači svrsishodno? Sloboda nema cijenu i ovo je frapantno šta smo danas čuli od tužioca - kazao je, između ostalog, Pizović. 

Pitao je tužioca u kojem kontekstu prijedloga se spominje konkretno njegov branjenik, te podsjetio da je on dobrovoljno predao određenu količinu narkotika.

- Navodi se da je "u toku dalje vještačenje materije koja je oduzeta po naredbi Suda od 24. augusta 2022. Da su mu sto kila našli, dosad je to trebalo završiti, a ne ovu minornu količinu - kazao je Pizović. 

Tužilac: "Oni su grupa"

Dodao je kako tužilac navodi "da su nađeni neki krivotvoreni dokumenti".

- Kod mog branjenika nisu - kazao je te dodao da Subašić ranije nije osuđivan, da živi sa suprugom i dvoje maloljetne djece i drži kafić od kojeg izdržava porodicu, te da bi određivanjem kućnog pritvora bila ugroženja njihova egzistencija. 

Predložio je da mu se umjesto toga izrekne mjera javljanja policijskoj stanici svako sedam dana.

- Zašto bi morao sjediti u kućnom pritvoru - kazao je Pizović.

Tužilac Pašić je nakon izlaganja advokata ostao pri predloženim mjerama, kazavši da kada je u pitanju Tužilaštvo "da smatraju da se može postići svrha blažom mjerom, oni bi je i predložili".

Na tvrdnje da prijedlog nije individualiziran, kazao je kako su "oni pripadnici organizovane grupe i zato je tako i navedeno". 

Odluku će Sud donijeti u zakonom predviđenom roku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.