open-navfaktor-logo
search
Organizirani kriminal
Tužilaštvo BiH traži pritvor za Profu, Generala, policajca MUP-a HNK
Nakon ispitivanja osumnjičenih za organizirani kriminal, postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputit će prema Sudu BiH, prijedlog pritvora za osumnjičene:
24.08.2022. u 15:30
get url
text

1. Vasilija Stjepića zvanog Profa, rođen 1967. godine u Brčkom, državljanin BiH i Кraljevine Švedske.
2. Mitra Blagojević zvanog General, rođen 1986. godine u Foči, državljanin BiH.
3. Miroslava Čaliju, rođen 1975. godine u mjestu Zijemlje, Mostar, zaposlen kao policijski službenik MUP-a HNК, državljanin BiH i Srbije.
4. Dražena Šinikovića, rođen 1980. godine u Кonjicu, državljanin BiH.

Pritvor za osumnjičene bit će zatražen iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, kao i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni u predmetu Milan Matković i dr. su pod istragom zbog organiziranog kriminala, povezanog sa više teških krivičnih djela, kao i koruptivnim krivičnim djelima, koja se odnose na zloupotrebu policijskih kapaciteta u izvršenju krivičnih djela i pomaganju počiniocima.

Aktivnosti se odnose na predmet u kojem se realizuje međunarodna saradnja u krivičnom gonjenju nosilaca struktura organizovanog kriminala, nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija, koje su koristili pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u BiH, zemljama regiona, EU i svijeta, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.