open-navfaktor-logo
search
Slučaj "Memić"
Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je prema Sudu BiH prijedlog za produženje pritvora Hasanu Dupovcu, nekadašnjem šefu Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo, i Zijadu Mutapu, ocu Alise Ramić (ranije Mutap), osumnjičenim u slučaju "Memić".
23.06.2021. u 11:25
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo, prijedlog za produženje pritvora upućen je kako bi se osiguralo neometano provođenje i okončanje istrage u predmetu stradanja mladića Dženana Memića, u februaru 2016. godine.

Iz Tužilaštva nisu precizirali dokad je produženje pritvora zatraženo. 

VEZANI TEKST - Dupovac i Mutap na meti Tužilaštva zbog zelenog "clia", advokati tvrde: Istraga je nedopuštena, o tome je riječ dao Ustavni sud

- Pritvor je zatražen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenost javnosti i građana - navode iz Tužilaštva.

Dodaju da tim tužilaca koji provodi ovu istragu, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne istražne aktivnosti u ovom predmetu.

Podsjetimo, tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara najavili su okončanje istrage i podizanje optužnice protiv dosad uhapšenih sedam osoba, od kojih je petero u pritvoru i to Hasan Dupovac, Zijad Mutap, Alisa Ramić, Muamer Ožegović, te Josip Barić. 

Istragom su obuhvaćeni i pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat, koje je Sud odbio pritvoriti i brane se sa slobode. 

Tužilaštvo ih sve sumnjiči za organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima pomoć počiniocu nakon krivičnog djela i protivpravno posredovanje. 

Dupovac i Mutap uhapšeni su u februaru, od kada se nalaze u pritvoru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.