open-navfaktor-logo
search
Planovi
Tuzlanski aerodrom: Od 30. marta vraćaju se sve destinacije na koje se letjelo prije pandemije
Zbog pandemije koronavirusa, u 2020. godini smanjeni su prihodi Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), umanjen je broj putnika, a broj letova je manji za 50 posto u odnosu na godinu ranije.
23.01.2021. u 11:08
get url
text

Kada se uporedi sa 2019. godinom, ostvareni obim prijevoza iznosi 39 posto, odnosno broj putnika je smanjen za 61 posto, potvrdio je Feni direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić. Prema njegovim riječima, tokom 2020. godine s tuzlanskog aerodroma  prevezeno je oko 228.000 putnika,  dok je tokom godine ranije broj prevezenih putnika iznosio 592.000. Također prihodi  MAT-a su smanjeni 50 posto u odnosu na raniji period.

- Imali smo dodatnih prihoda osim prijevoza putnika, ali to nije dovoljno da bi se pokrili svi troškovi poslovanja. Dobili smo pomoć od kantonalne i Federalne vlade, to nam je pomoglo da nadoknadimo gubitke koje su nastali kada je Aerodrom zbog nesretnih okolnosti i naredbi resornog ministarstva  bio zatvoren - kazao je Mujačić, navodeći da ovaj aerodrom još uvijek radi smanjenim kapacitetom i trpi gubitke.

S tuzlanskog aerodroma privremeno su obustavljeni letovi prema osam destinacija: Bilund ( Danska), Cologne, Friedrichshafen, Berlin, Baden Baden (Njemačka) Salzburg i Beč (Austrija) i Vaxyo (Švedska), što predstavlja 50 posto od ranijeg broja letova.

Sa tuzlanskog aerdroma trenutno su aktivni letovi u četiri evropske zemlje na osam destinacija: Memmingen, Frankfurt Hahn, Dortmund (Njemačka), Malmo, Geteborg i Štokholm (Švedska), Besel (Francuska) i Eindhoven (Holandija).

- Uspjeli smo zadržati radnike i održati  likvidnost preduzeća, smanjili smo troškove za oko 40 posto. Kada se uporedi tuzlanski aerodrom s ostalim aerodromima u regiji, koji su pretrpjeli posljedice izazvane COVID-19 mi smo bolje poslovali od ostalih - naglasio je Mujačić.

Dodao je da je najlošiji period psolovanja bio u novembru 2020. godine, kada je zabilježen  najmanji broj putnika, a mjesec kasnije je blago povećan zbog novogodišnjih praznika. Najavio je da će u februaru ove godine biti povećan broj letova sa devet na 20 sedmično. 

- Od 30. marta ove  godine ponovo planiramo vratiti letove za svih osam destinacija koji su privremeno obustavljeni,  dakle imat ćemo letove na ukupno 16 destinacija, očekuje se puni obim prijevoza, te vraćanje svih destinacija na koje se saobraćalo prije pandemije - tvrdi Mujačić.

Očekuje da će aviokompanija Wizz Air od aprila ove godine uspostaviti puni saobraćaj s MAT-a i da će sve normalno funkcionisati kao i 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.