open-navfaktor-logo
search
Privredna kretanja
U Federaciji BiH u drugom kvartalu BDP porastao za 5,3 posto
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Federaciji Bosne i Hercegovine u drugom tromjesečju 2022., u odnosu na isti period prošle godine, iznosi 5,3 posto, prva je procjena Federalnog zavoda za statistiku.  
30.09.2022. u 15:37
get url
text

Iz Zavoda ističu da je značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti u drugom tromjesečju 2022. zabilježen  u djelatnostima: informacije i komunikacije za 13,9 posto, trgovina na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikala, prijevoz i skladištenje, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane za 11,1 posto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 7,2 posto i prerađivačka industrija za 5,5 posto.

Realni pad bruto dodane vrijednosti u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribolovaod 0,9 posto.

Tromjesečni BDP ukazuje na kratkoročna privredna kretanja, te je stoga korisno sredstvo za ekonomske analize i politike, a osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a je izračun realne stope rasta, saopćeno je iz Federalnog zavoda za statistiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.