open-navfaktor-logo
search
Bez razloga
U Grčkoj zatvoren mesdžid u kojem su se muslimani molili 32 godine
U Pireju, nedaleko od grčkog glavnog grada Atine, zatvoren je mesdžid kojeg su koristili muslimani, uz obrazloženje da nema potrebne dozvole.
03.07.2020. u 15:08
get url
text

Mesdžid "Andalusia", u kojem su od 1989. vjerske obrede obavljali i mnogi turisti, od danas je zatvoren. Muslimani koji su se tu našli kako bi pokupili stvari iz bogomolje, nisu mogli skriti emocije zbog ove odluke.

- Ovo mjesto, koje je 32 godine mnogim muslimanima davalo mogućnost za molitvu, danas je zatvoreno zbog odluke donesene bez razloga - rekao je predsjednik Udruženja muslimana u Grčkoj Naim el Gadur.

Poručio je kako im se treba jasno objasniti zbog čega je donesena odluka o zatvaranju.

- Šta vlasti dobijaju zatvaranjem ove bogomolje ako i u Atini zvanično ne postoji džamija? Kako u Atini ne postoji džamija, tako ne postoji ni mezarje. Zašto su muslimani prisiljeni gledati ophođenje kao prema građanima trećeg reda u ovoj zemlji. Zar se želi da muslimani mrze ovu zemlju? - upitao je on.

Odluku je komentarisalo i Udruženje muslimana u Grčkoj.

- Muslimani su, nažalost, daleko od jednakosti pred zakonom - rečeno je.

Atina je jedini glavni grad u Evropi u kojem nema otvorene džamije, a muslimani molitve obavljaju na mjestima koja prave u skladu s vlastitim mogućnostima.

S druge strane, prva zvanična džamija u Atini, čija je gradnja završena, zbog raznih prepreka i dalje nije otvorena za molitve. Džamija je medijima predstavljena u junu prošle godine, a prvi namaz je trebao biti obavljen u septembru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.