open-navfaktor-logo
search
Trajat će sedam dana
U Hagu danas početak rasprave o izraelskoj okupaciji Palestine, učestvovat će 50 zemalja
Međunarodni sud otvara u ponedjeljak sedmodnevnu raspravu o pravnim posljedicama izraelske okupacije Palestine, a među više od 50 zemalja stavove će sucima izložiti SAD, Rusija, Kina, Slovenija i Mađarska.
19.02.2024. u 08:30
get url
text

Opća skupština UN-a zatražila je od suda mišljenje o izraelskoj okupaciji 2022. godine i sudije će sada proučiti "okupaciju, naseljavanje i aneksiju… uključujući mjere koje bi trebale promijeniti demografsku strukturu, karakter i status Svetog Grada Jeruzalema".

Izrael je okupirao Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem u ratu 1967. godine. Povukao se iz Gaze 2005, ali i dalje kontrolira njezine granice. Od 1967. znatno je proširio naselja na Zapadnoj obali koja po tvrdnjama Palestinaca ugrožavaju stvaranje održive palestinske države.

Pripojio je Istočni Jerusalem, ali većina država svijeta ne priznaje aneksiju.

Opća skupština UN-a zatražila je od 15 sudaca mišljenje kako te mjere i praksa "utječu na pravni status okupacije" i kakve su njene pravne posljedice po sve države svijeta i po Ujedinjene narode.

Raspravu će otvoriti palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, a uslijedit će više od 50 zemalja, uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Južnoafričku Republiku i Egipat. Na popisu su i Slovenija i Mađarska.

Izrael neće nastupiti pred sudom već je dostavio primjedbe u pisanom obliku. U dosadašnjim raspravama ignorirali su mišljenja suda, ali sada su pod političkim pritiskom zbog rata u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze u kojem je od početka izraelskih vojnih operacija 7. oktobra ubijeno oko 29 hiljada Palestinaca.

Svjetska javnost pozorno će pratiti raspravu pred sudom UN-a posebno s obzirom na najavljenu izraelsku ofenzivu na grad Rafah, na granici Gaze i Egipta, u koji se pred izraelskim vojnim operacijama sklonilo više od milion Palestinaca.

Opća skupština UN-a traži mišljenje suda o izraelskoj okupaciji drugi put. Godine 2004. sud je zaključio da je Izrael gradnjom zida u Zapadnoj obali prekršio međunarodne zakone i da ga mora srušiti. Tel Aviv nije ispunio taj zahtjev.

Ovosedmična saslušanja nisu povezana s tužbom o genocidu nad Palestincima koju je pred sudom protiv Izraela podnijela Južnoafrička Republika. Krajem januara sud je od Izraela zatražio da poduzme sve mjere kako bi spriječio genocid u Gazi.

Mišljenje suda neće biti pravno obvezujuće, ali će imati "veliku pravnu težinu i moralni autoritet", napominje sud.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.