open-navfaktor-logo
search
Turska
U Istanbulu odata počast žrtvama genocida u Srebrenici
U istanbulskoj općini Kartal u ponedjeljak je održana komemoracija povodom obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i njene okoline.
11.07.2022. u 22:10
get url
text

Komemoracija je održana ispred spomenika žrtvama genocida Srebrenice na Trgu Kartal, u organizaciji Udruženja Bosna Sandžak i Općine Kartal.

Počast žrtvama genocida iskazali su predstavnici rumelijskih i balkanskih udruženja građana, zastupnik Republikanske narodne partije (CHP) iz Istanbula Akif Hamzacebi, šefica istanbulskog ureda CHP-a Canan Kaftancioglu kao i mnogobrojni građani.

Predsjednik Udruženja Bosna Sandžak Erdogan Erden je na komemoraciji, koja je počela minutom šutnje za žrtve genocida, istakao je kako su Bošnjaci prije 27 godina bili podvrgnuti genocidu zbog svog muslimanskog identiteta te poručio da svi sudionici ovog zločina koji je počinjen pred očima svijeta moraju odgovarati pred čovječanstvom.

U okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, spomenik žrtvama u Kartalu ukrašen je plavim leptirima, dok su ispred spomenika simbolično postavljena 8.372 para cipela koje predstavljaju žrtve genocida u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.