open-navfaktor-logo
search
Turska
U Istanbulu otvorena izložba "Neprobojni snovi: Izložba slika djece iz Gaze"
Pod pokroviteljstvom Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske u Istanbulu je otvorena izložba umjetničkih radova djece iz Gaze pod nazivom "Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition" (Neprobojni snovi: Izložba slika djece iz Gaze) s ciljem skretanja pažnje na ljudsku tragediju koja se dešava u Pojasu Gaze viđenu očima djece, javlja Anadolija.
29.12.2023. u 18:48
get url
text

Izložba je otvorena na istanbulskom Trgu Taksim u prisustvu Emine Erdogan, supruge turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Fahrettina Altuna, direktora za komunikacije Predsjedništva Turske i Mahinur Ozdemir Goktas, turske ministrice porodice i socijalne zaštite.

Izložba ima za cilj da podigne međunarodnu svijest kroz medij umjetnosti prenoseći osjećaje, traume, bol i sliku koja govori o uznemirujućim uslovima u kojima žive djeca svjedoci rata u Gazi.

Na izložbi je predstavljen slikarski projekat koji je pokrenuo novinar Abdullah Aytekin na osnovu crteža Mone, šestogodišnjakinje iz Gaze koja je svjedočila momentu u kojem je njena majka pogođena raketom tokom operacije "Liveno olovo" u Gazi 2008.-2009. i masakra nad 26 članova njene porodice.

Na izložbi je predstavljeno 266 umjetničkih djela koje je Aytekin prikupio i sačuvao do danas, od kojih su neka nacrtala djeca iz Gaze ubijena u kasnijim napadima na palestinsku enklavu, a uključuje i dio posvećen novinarima i ljekarima koji su ubijeni u posljednjim izraelskim napadima.

Izložba, koja se prostire na 1.350 kvadratnih metara, uključuje instalacije slika djece iz Gaze, kao i digitalne izložbene dijelove s originalnim slikama. U drugom dijelu izložene su stvari djece stradale u nedavnim izraelskim napadima, prikazane uz hrpe krhotina koje simboliziraju razaranje i sukob.

Tokom operacije "Liveno olovo", prva dama Turske Emine Erdogan održala je historijski govor na "Sastanku Žena za mir u Palestini", u kojem je skrenula pažnju na masakre počinjene nad djecom i ženama ne mogavši zadržati suze zbog tragedije u Gazi.

Portret Emine Erdogan, koji je naslikala Maysa Yousuf iz Gaze, nakon što je Erdogan gledala na televiziji, uz poruku: "Poštovana gospođo, vaše suze su stigle do nas", izazvao je posebnu pažnju na izložbi.

Emine Erdogan: "Moramo učiniti da se glasovi palestinske djece više čuju" 

U obraćanju na izložbi, prva dama Turske Emine Erdogan navela je da se od 7. oktobra u Palestini dogodilo nasilje bez presedana, da je Izrael pred očima cijelog svijeta ispalio metke i bombe na palestinski narod, čije su žrtve civili, među kojima najviše pate žene.

Ističući da je skoro 9.000 djece među onima koji su ubijeni u Gazi od 7. oktobra, Erdogan je kazala:

- Najteže je napisati "nepoznata beba" na tijelu mrtve bebe, rekao je doktor u bolnici Al-Shifa, opisujući užas koji djeca u Gazi proživljavaju. Zapravo, ova izložba na najdirektniji način prenosi iskustva i osjećaje djece iz Gaze. Zaista, njihovi crteži služe kao odraz njihove patnje. Maysa Yousuf iz Gaze, koja je gledala moj govor na TV-u, naslikala je sliku sa natpisom: "Poštovana gospođo, vaše suze su stigle do nas", što me je zaista dirnulo. Čvrsto vjerujem da "Bulletproof Dreams: Gaza Child Artists Exhibition" služi kao važan događaj u efikasnom jačanju glasa palestinske djece u globalnoj zajednici. Od najveće je važnosti i hitnosti da se svi pojedinci odazovu pozivu na mir ove nevine djece tako što će se dobrovoljno prijaviti da služe kao glasnogovornici njihove pravedne borbe i priče koju pričaju putem svojih slika - poručila je Erdogan zahvalivši svima koji su dali doprinos u organizovanju izložbe.

{$galerijaFotografija}

Naglašavajući hitnu potrebu da se pojača glas palestinske djece, čije je osnovno pravo na život nepravedno oduzeto, ostavljajući ih u stanju trajne neizvjesnosti u pogledu njihove budućnosti, pa čak i samog opstanka, Erdogan je kazala:

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje što je prije moguće kako bi okončala ovo ugnjetavanje, a Turska ulaže značajne napore u tom pogledu pod rukovodstvom našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana - kazala je Emine.

Podsjetila je na samit "Ujedinjeni za mir u Palestini" održan 15. novembra s kojeg je upućen odlučan apel za prekid vatre i dodala kako "ovom izložbom želimo još jednom naglasiti isti poziv, jer djeluje kao savršena dopuna navedenom samitu".

- Djeca za kojom smo tugovali i zagovarali mir na Istanbulskom sastanku za podršku Gazi, koji smo organizirali 2009. godine, sada su odrasla, a njihova djeca su možda doživjela istu sudbinu i postala žrtve izraelskog progona. Prije 14 godina smo čeznuli za budućnošću vrijednom ljudskog dostojanstva palestinske djece. Gaza je postala grad neidentifikovane djece-šehida... Pravedan i miran svijet dugujemo nevinoj djeci Palestine, čije su oči, poput Mayse Yousuf, uprte u nas, u vas i u savjest čovječanstva. Kako je žalosno da i 2023. godine i dalje upućujemo iste pozive... Koliko ćemo još generacija morati čekati i žrtvovati se da bismo izgradili trajni i održivi mir na palestinskim teritorijama? Snažno se protivimo ponavljanju tekućeg genocida i zahtijevamo da odgovorni snose odgovornost za svoja djela, osiguravajući zaštitu budućih generacija. Suze koje smo danas prolili, riječi koje govorimo i svaki konkretan korak koji danas poduzimamo od vitalnog su značaja za nevine Palestince. Lili smo suze u nadi da će jednog dana mir i spokoj zavladati u Gazi i na palestinskim teritorijama za dobrobit djece poput Mayse Yousuf, koja predstavljaju budućnost Palestine i čovječanstva u cjelini. Mi, kao Turska, koristimo sva raspoloživa sredstva, s posebnim naglaskom na humanitarnu pomoć - rekla je Erdogan.

Ugnjetavanje od strane Izraela ne može se opravdati 

Direktor za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun u obraćanju je naglasio kako su djeca najteže pogođena sukobima i masakrima.

- Užasno stanje viktimizirane i potlačene djece u Gazi, koja je ostala nezaštićena od strane međunarodne zajednice, predstavlja izuzetno uznemirujuću situaciju. Ova izložba, koja se sastoji od slika djece iz Gaze nacrtanih na papiru njihovim malim prstima, ono što percipiraju i osjećaju u njihovom vlastitom svijetu i u njihovim vlastitim srcima i dušama, jasno otkriva njihova iskustva i osjećaje - rekao je Altun i dodao:

- Izložene slike nedvosmisleno razotkrivaju dezinformacije koje plasiraju onih koji pokušavaju da daju legitimitet ugnjetavanju koje čini Izrael. Ugnjetavanje koje provodi Izrael ne može se opravdati ni na koji način. Jer svaka linija i potez kista na ovim slikama razlikuju "dobro" i "zlo", "nedužno" i "okrutno", te "pravedno" i "nepravedno". Ovi potezi kistom nedvosmisleno pokazuju da Izrael namjerno cilja djecu i budućnost Palestine, upušta se u gnusne ratne zločine i ima namjeru da počini genocid. Ovi potezi kistom služe kao dokaz da Izrael decenijama dosljedno prelazi sve moralne granice koje je čovječanstvo prihvatilo - dodao je. 

Ističući da se Turska, pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, neće pokolebati u opredijeljenosti da hrabro govori istinu, Altun je rekao:

- Nikada nećemo odustati od pružanja podrške pravednoj borbi naše braće iz Gaze i nevine djece koja su ubijena. Posvećeni smo upotrebi svih mogućih sredstava da se suprotstavimo ovom ugnjetavanju. Okončanje ljudske tragedije u Palestini i izgradnja održivog mira naš je primarni cilj kao Turske, u skladu sa motom našeg predsjednika - Pravedniji svijet je moguć - naglasio je. 

izlozba istanbul.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.