open-navfaktor-logo
search
Uznemirujuće
U izraelskim napadima stradalo četiri posto populacije Pojasa Gaze, žestoki napadi se nastavljaju
Najmanje 122 Palestinaca je ubijeno, a 256 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze u protekla 24 sata.
06.01.2024. u 13:11
get url
text

- Izraelska okupacija počinila je 12 masakara nad porodicama u Pojasu Gaze, što je rezultiralo sa 122 ubijenih i 256 ranjenih tokom protekla 24 sata - navodi se u saopćenju Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze.

Broj ubijenih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra povećan je na 22.722, a broj ranjenih na 58.166.

Organizacija Euro-Med Human Rights Monitor saopćila je da je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze ubijeno, ranjeno ili nestalo više od 90.000 ljudi, što je oko četiri posto ukupne populacije te blokirane palestinske enklave.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi u svojoj je procjenu navela da su izraelski kontinuirani zračni, kopneni i pomorski napadi uništili oko 70 posto civilne infrastrukture u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Grupa je optužila Izrael da je Pojas Gaze pretvorio u nenastanjivo mjesto.

- Izrael gura stotine hiljada civila ka masovnom prisilnom raseljavanju - navodi se u saopćenju.

 

Također se navodi da stotine tijela palestinskih žrtava još čekaju na izvlačenje, posebno u regijama u koje su ušle izraelske kopnene snage.

Grupa je dalje navela da su ovi napadi Izraela "očigledan pokušaj" da proširi svoju teritoriju na cijeli Pojas Gaze, kršeći međunarodno pravo, što, kako se navodi, vjerovatno predstavlja ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Pozivajući se na izvještaje da Izrael zabranjuje češći ulazak humanitarnih konvoja u Pojas Gaze, Euro-Med je optužio Izrael da glad koristi kao oružje.

Ponovio je zahtjeve da specijalni izvjestitelji u Ujedinjenim nacijama i tužilac Međunarodnog krivičnog suda istraže navodna kršenja koja su naširoko dokumentirana otkako je Izrael započeo napade na Gazu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.