open-navfaktor-logo
search
Masovna invazija
U izraelskim napadima tokom noći ubijeni deseci Palestinaca
Izraelska vojska ubila je desetke Palestinaca i ranila mnoge ljude u napadima na mnoge dijelove Pojasa Gaze tokom cijele noći, javlja Anadolu.
19.02.2024. u 10:22
get url
text

Izraelske snage nastavljaju napade na Gazu 136. dan. U Pojasu Gaze vlada velika humanitarna katastrofa, ljudi su gladni i žedni.

Zvanična palestinska agencija WAFA objavila je da su izraelske snage tokom cijele noći iz zraka, s kopna i mora izvele intenzivne napade na različite tačke, posebno centar grada Gaze.

Najmanje deset Palestinaca je ubijeno, a deseci ranjeni u zračnim i kopnenim napadima koje je izraelska vojska izvela na kuće u regijama Deyr al-Balah, Nusayrat, Ez-Zevaide, Burayj i Al-Megazi u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Bilo je i mrtvih i povrijeđenih u artiljerijskim napadima na kuće u naselju Ez-Zeytun, koje se nalazi na jugoistoku grada Gaze.

U okrugu Rimal na zapadu grada, izraelski ratni avioni bombardovali su najmanje dvije kuće, a najmanje šest osoba je povrijeđeno u napadu.

Izraelska vojska snažno je bombardovala okolinu bolnice Amal, koja se nalazi na jugu Pojasa Gaze.

Osim toga, izraelske snage bile su raspoređene u blizini Alžirske specijalizirane bolnice, smještene u istočnom dijelu Khan Younisa.

Izraelska vojska bombardovala je različite dijelove grada Rafah na jugu Gaze iz zraka i s mora, a deseci Palestinaca su povrijeđene u intenzivnim bombardovanjima.

Najmanje 150 pacijenata kojima je potrebna medicinska njega nalazi se u sobama i na hodnicima medicinskog kompleksa Nasser u gradu Khan Younis.

Izraelske okupacione snage uhapsile su 70 medicinskog osoblja i odbile evakuisati pacijente kako bi se mogli liječiti u drugim bolnicama, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva Gaze.

Među pacijentima je sedam na odjelu za intenzivnu njegu, petero na dijalizi, troje djece na odjelu za novorođenčad, kao i slučajevi opekotina, amputacija, kvadriplegije i porođaja, navedeno je iz Ministarstva.

Izraelska vojska je bolnicu pretvorila u vojnu kasarnu, navelo je ministarstvo u prethodnom saopćenju u nedjelju.

- Izraelska vojska je uhapsila 70 medicinara u ustanovi - rekao je portparol ministarstva Ashraf al-Qudra.

Kompleks "ne može da se nosi sa slučajevima koji zahtijevaju ekstremnu kliničku njegu", dodao je.

Izraelska vojska u četvrtak je upala u bolnicu, primoravši sve unutra da se evakuiraju i pobjegnu spašavajući živote. Ipak, mali medicinski tim ostao je unutra kako bi se brinuo o pacijentima u kritičnom stanju, koje je izraelska vojska sve držala u jednoj zgradi bolnice zbog nedostatka osnovnih potreba.

Od 22. januara, Khan Younis je bio svjedok masovne izraelske kopnene invazije, primoravajući desetine hiljada stanovnika grada da pobjegnu pod teškim izraelskim bombardovanjem.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze.

U napadima Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 28.985 Palestinaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.