open-navfaktor-logo
search
Žene i djeca
U izraelskim zračnim napadima ubijeno 40 Palestinaca u Gazi, nova ubistva i na Zapadnoj obali
Najmanje 40 Palestinaca je ubijeno, a oko 100 ranjeno u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze, objavio je u četvrtak Ured za medije u Gazi.
23.02.2024. u 08:45
get url
text

- Izraelska okupaciona vojska počinila je užasan masakr u centralnoj Gazi, gdje su borbeni avioni bombardovali četiri civilna doma, što je rezultiralo smrću 40 osoba i više od 100 ranjenih - objavila je kancelarija za medije na Telegramu.

Naglasili su da je više od 90 posto žrtava žene i djeca.

Ured za medije smatrao je "američku administraciju, međunarodna zajednica i (izraelsku) okupaciju potpuno odgovornim za ove zločine koji su u toku".

Pozvao je "slobodni svijet da odmah i hitno zaustavi genocidni rat koji okupaciona vojska vodi protiv civila, uključujući djecu i žene".

Broj poginulih Palestinaca u smrtonosnoj ofanzivi za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra, prema jutrošnjim podacima, povećan je na 29.410.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Nastavljaju se napadi i na okupiranoj Zapadnoj obali.

U izraelskom zračnom napadu u četvrtak pogođen je automobil u izbjegličkom kampu Dženin na sjeveru Zapadne obale, ubivši jednog Palestinca i ranivši 15, javila je Anadolija.

- Jedan Palestinac je ubijen, a 15 je ranjeno, uključujući dvoje u teškom stanju, kao rezultat napada izraelske okupacije na automobil u kampu Dženin - navelo je palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo nije otkrilo identitet ubijenog Palestinca, dok su Palestinci na društvenim mrežama podijelili fotografije i video zapise zapaljenog automobila usred kampa.

Medicinski izvori u vladinoj bolnici Dženin rekli su za Anadolu da je tijelo žrtve stiglo ugljenisano.

Sa početkom razornog rata u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine, izraelska vojska je pokrenula niz upada i vojnih operacija u kampu Dženin, tokom kojih su mnogi Palestinci ubijeni.

Izrael kaže da je kamp središte aktivnosti palestinskih frakcija otpora, u kojem se nalaze desetine boraca iz Hamasa, Islamskog džihada i Fataha, odakle se pokreću operacije protiv izraelskih ciljeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.