open-navfaktor-logo
search
Trudeau se izvinio
U Kanadi otkriveni ostaci 215 domorodačke djece, tijela zakopana ispod škole
Ostaci 215 djece, neke u dobi od tek tri godine, pronađeni su zakopani na mjestu nekadašnje škole za domorodačku djecu u Kanadi, otkriće je koje je premijer Justin Trudeau u petak nazvao potresnim podsjetnikom na sramotno poglavlje u historiji te zemlje.
29.05.2021. u 08:46
get url
text

Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.

- Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala - kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir. - U ovome trenutku, imamo više pitanja nego odgovora.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sistemom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih porodica, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sistem predstavljao "kulturni genocid".

U izvještaju se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 hiljada djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840.-ih pa sve do 1990.-ih godina.

Izvještaj je utvrdio da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Trudeau je na Twritteru napisao kako mu ta vijest "slama srce – u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u historiji naše zemlje".

Godine 2008. kanadska se vlada službeno izvinila zbog tog sistema. Domorodačka zajednica saopćila je kako do sredine juna očekuje preliminarne rezultate istrage.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.