open-navfaktor-logo
search
Uskoro litra goriva tri KM?
U mjesec dana cijena benzina u Federaciji BiH porasla za 4,58 i dizela za 6,33 posto
Cijena sirove nafte na svjetskom tržištu u neprestanom je rastu, a taj rast utječe i na formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata na bh. tržištu.
02.03.2022. u 14:46
get url
text

Prema informacijama Federalnog ministarstva trgovine o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), na dan 2. marta 2022. godine prosječna cijena litre premium bezolovnog benzina 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,59 KM, a dizela BAS EN 590 (10 ppm) 2,60 KM po litri.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na benzinskim pumpama u Federaciji BiH na dan 2. marta 2022. godine kreće se od 2,46 do 2,76 KM po litri, i za benzin, i za dizel.

Kako navode iz Ministarstva, maloprodajne cijene SUPER PLUS bezolovonog benzina, BAS EN 228 - BMB 98 u februaru 2022. godine više su za 4,58 posto u odnosu na prethodni mjesec, a za 26,13 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Maloprodajne cijene DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) februaru 2022. godine više su za 6,33 posto u odnosu na prethodni mjesec te za 27,92 posto u odnosu na februar 2021. godine.

Kada su u pitanju cijene na svjetskim tržištima, iz Federalnog ministarstva trgovine navode da je cijena sirove nafte tipa Brent na današnji dan 100,85 američkih dolara po barelu i viša je za 10,68 posto u odnosu na 1. februara 2022. godine, godine kada je iznosila je 91,12 američkih dolara po barelu.

Porast cijena naftnih derivata uzrokovan je rastom kursa dolara i berzovnih cijena sirove nafte nastalih kao posljedica oskudnog snabdijevanja i geopolitičkih napetosti u Evropi i na Bliskom Istoku.

- Dinamika kretanja cijena sirove nafte utječe i na berzovne kotacije naftnih derivata na referentnim berzama u Mediteranu i slijedom toga i na formiranje rafinerijskih cijena. Imajući u vidu navedeno evidentno da je vanjski faktor (berzovne kotacije) utjecao na povećanje rafinerijskih cijena, odnosno nabavnih cijena derivata, a BiH kao uvoznik na navedeno ne može utjecati - navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Iz tog ministarstva podsjećaju da je u cilju sprečavanja enormnog povećanja cijena derivata Vlada Federacije BiH djelovala mjerama neposredne kontrole cijena i propisala marže u veleprodaji i maloprodaji naftnih derivata.

Tom odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata. Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada Federacije BiH na tematskoj sjednici održanoj prije dva dana donijela zaključak kojim je zadužena Federalnu upravu za inspekcijske poslove da u saradnji sa kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim inspekcijskim organima intenzivira kontrolu nad primjenom Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, kao i kontrolu primjene Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.