open-navfaktor-logo
search
Zbog krize
U Njemačkoj sve više mjera za uštedu energije: Izbacuju jela s menija, gase uličnu rasvjetu
Energetska kriza i dalje zabrinjava Njemačku, a mjere u nekim pokrajinama pokazuju da najveća evropska ekonomija treba da uštedi više električne energije, objavili su lokalni mediji u ponedjeljak.
07.11.2022. u 15:44
get url
text

Lokalni mediji su objavili da kako bi uštedili novac tokom energetske krize, restorani u njemačkoj pokrajini Baden-Wurttemberg smanjuju menije ili skraćuju radno vrijeme.

- Ekonomski pritisak se povećao, pa su radno vrijeme, meniji ili raspoređivanje osoblja dovedeni u pitanje - rekao je Daniel Ohl, portparol Udruženja hotela i restorana Baden-Wurttemberg, za njemačku novinsku agenciju DPA.

U sklopu mjera, restorani su uveli dodatne slobodne dane ili su sa menija skinuli jela koja su se rijetko naručivala, a uzrokovala troškove skladištenja.

Nešto sjevernije u gradu Ludwigshafenu u Rhineland-Palatinateu donesena je odluka o isključenju ulične rasvjete čak i na važnim saobraćajnicama, sa ciljem da uštedi oko 150.000 kilovat časova električne energije.

- Važno je da mi kao administracija damo primjer i čuvamo resurse zajedno s industrijom i građanima - rekla je gradonačelnica Jutta Steinruck.

Saopćeno je da je ušteda energije na uličnoj rasvjeti proces koji se provodi više godina, svake godine se uštedi oko pet posto energije u odnosu na prethodnu godinu.

Na jugu Njemačke, u Bavarskoj, banka Sparkasse Augsburg planira smanjiti temperaturu radi uštede energije, što je obavezno jer su u septembru stupili na snagu novi propisi njemačke vlade o uštedi energije.

Zbog novih temperaturnih zahtjeva banka sada ublažava stroge propise o odjeći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.