open-navfaktor-logo
search
Analiza ekonomista
U Njemačkoj zbog covida napuštaju ugostiteljstvo, potraga za radnicima sa Balkana
Pandemijska kriza otjerala je radnike u Njemačkoj iz ugostiteljstva i potaknula ih da posao potraže u prvom redu u maloprodaji i logistici, pokazalo je istraživanje Instituta njemačke ekonomije.
11.07.2022. u 18:48
get url
text

Samo u 2020. godini iz ugostiteljstva je otišlo 216 hiljada radnika, utvrdili su ekonomisti IW-a.

Gotovo 35 hiljada njih pronašlo je novi posao u maloprodaji, gdje supermarketi poput Aldija i Lidla nude početnu plaću od najmanje 14 eura po satu.

Oko 27 hiljada prešlo je iz ugostiteljstva u sektor transporta i logistike, između ostalog i na posao dostavljača, a otprilike isto toliko uključilo se u sektor poslovnog upravljanja, na poslovima sekretarica. 

Prema istraživanju, ugostiteljstvo su napustili uglavnom radnici sa skraćenim radnim vremenom i ugovorima na određeno.

- Ni u jednom drugom sektoru zapošljavanja pad nije tako snažan, ni u apsolutnom ni u relativnom izrazu - rekle su autorice istraživanja Anika Jansen i Paula Risius.

Udruženje bavarskih hotela i restorana (DEHOGA) poziva na ciljanu politiku doseljavanja u Njemačku kako bi se riješio problem egzodusa radnika.

Građani iz zemalja Zapadnog Balkana trebali bi, primjerice, brže dobivati dozvole boravka za potrebe rada u Njemačkoj. Treba ubrzati postupak dodjele viza za podnositelje zahtjeva iz zemalja koje nisu članice EU-a, rekao je generalni direktor DEHOGA-e Thomas Geppert.

Smatram da manjak nećemo moći popuniti domaćim radnicima, poručuje Geppert.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.