open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
U padu ruskog aviona u regiji Belgorod poginule 74 osobe, prevozio zarobljene ukrajinske vojnike
Svih 74 osobe poginule su u avionskoj nesreći koja se dogodila u ruskom regionu Belgoroda, saopćio je guverner te regije Vječislav Gladkov.
24.01.2024. u 14:01
get url
text

- Avion tipa Il-76 srušio se u blizini naselja Koročanskij u Belgorodskoj oblasti. Nadležne službe rade i vrše uviđaj na mjestu događaja. Svi u avionu su izgubili život - naveo je Gladkov u saopćenju na društvenoj mreži Telegram.

VEZANI TEKST - Srušio se ruski vojni avion sa 74 putnika, među kojima je 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika

Ruski vojni avion koji je krenuo u Ukrajinu radi razmjene zarobljenika srušio se u regionu Belgoroda prije nego što je preletio granicu, objavila je Moskva jutros.

- U avionu je bilo 65 zarobljenih pripadnika oružanih snaga Ukrajine, šest članova posade i tri člana pratnje - navodi se u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane.

Moskva je naknadno optužila ukrainske oružane snage za obaranje aviona.

Ministarstvo odbrane Rusije je incident nazvalo "terorističkim napadom" organizovanim sa ciljem da se Rusija optuži za ubistvo ukrajinskih vojnika.

- Avion su uništile ukrajinske oružane snage iz sela Liptsy, oblast Harkov, koristeći protivzračni raketni sistem. Radari Zračno-kosmičkih snaga Rusije zabilježili su lansiranje dvije ukrajinske rakete - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo je istaklo da su ukrajinske vlasti "dobro upoznate sa planiranim transportom" u cilju razmjene zarobljenika.

- Prema ranije postignutom dogovoru, ovaj događaj je trebalo da se održi u popodnevnim satima na kontrolnom punktu Kolotilovka na rusko-ukrajinskoj granici... Izvršenjem ovog terorističkog čina ukrajinsko rukovodstvo je pokazalo svoje pravo lice – zanemarilo je živote svojih građana - naglasili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.