open-navfaktor-logo
search
Oštre osude
U Pakistanu protesti protiv uvredljivih izjava indijskih zvaničnika o poslaniku Muhammedu
Brojni građani okupili su se u Islamabadu, glavnom gradu Pakistana, kako bi protestirali protiv uvredljivih izjava zvaničnika vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji o islamu i poslaniku Muhammedu, javlja Anadolija.
09.06.2022. u 19:10
get url
text

Na protestu koji je organizirala partija Jamaat-e-Islami, građani su se okupili u četvrti Abpara te potom održali protestnu šetnju prema ambasadi Indije u Islamabadu.

Demonstranti, kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u diplomatsku zonu u kojoj se nalaze ambasade, održali su protest u neposrednoj blizini.

Okupljeni su uzvikivali slogane protiv Indije, a posebno su osudili postupke i izjave zvaničnika Narodne stranke (BJP) koji su uputili uvredljive izjave o islamu i poslaniku Muhammedu.

Demonstracije je predvodio Siraj ul Haq, vođa partije Jamaat-e-Islami.

Portparolka Narodne stranke (BJP) u Indiji Nupur Sharma, direktor za medije BJP-a u New Delhiju Naveen Jindal Kumar i čelnik omladinskog ogranka BJP-a Harshit Srivastava uputili su proteklih dana uvredljive komentare o islamu i poslaniku Muhammedu.

Vladajuća stranka u Indiji zbog njihovih izjava našla se u žiži javnosti, te je posebno izložena žestokim kritikama i osudama koje dolaze iz islamskog svijeta.

Sharma je potom suspendovana, Kumar izbačen iz stranke, a Srivastava je u srijedu priveden zbog objave na Twitteru.

Brojni zvaničnici i javne ličnosti u islamskom svijetu proteklih dana su najoštrije kritikovali i osudili uvredljive komentare koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.