open-navfaktor-logo
search
Vlada RS-a
U RS ušlo više od 3.000 ilegalnih migranata, nisu učestvovali u krivičnim djelima
Namjeru za azil izrazilo je više od 90 posto migranata, a stvarni zahtjev za azil podnijelo je njih manje od deset posto
20.09.2018. u 13:32
get url
text

U toku 2018. godine policija RS pronašla je 3.063 migranta koji su ilegalno ušli u BiH. Najviše ilegalnih migranata je pronađeno na području Policijske uprave Bijeljina i to 1,265, zatim Zvornika 452, Trebinja 268, Istočnog Sarajeva 232... U više od 90 posto slučajeva migranti pronađeni u RS nisu imali lična dokumenta.

Vlada RS usvojila je danas na redovnoj sjednici informaciju o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije ovog entiteta, a zaključeno je da je za pružanje pomoći i podrške Graničnoj policiji BiH angažovano 78 policajaca MUP-a RS. Također, navedeno je da su spremni, u slučaju potrebe, izdvojiti i veći broj policijskih službenika.

Od početka 2018. do kraja augusta policija RS je Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela "krijumčarenje ljudi".

- Namjeru za azil izrazilo je više od 90 posto migranata, a stvarni zahtjev za azil podnijelo je njih manje od deset posto. Putem readmisije je u druge zemlje vraćeno oko pet posto ilegalnih migranata – saopćeno je danas.

Također, naglašeno je da, osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti, za sada na području RS-a "nije zabilježeno učešće migranata u vršenju krivičnih djela ili narušavanju javnog reda i mira".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.