open-navfaktor-logo
search
Izdata potjernica
U Rusiji pokrenut krivični postupak protiv brata Alekseja Navaljnog
Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopćilo je da je pokrenut krivični postupak protiv Olega Navaljnog, brata preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.
20.02.2024. u 15:55
get url
text

Navedeno je da je pokrenut novi postupak protiv Olega Navaljnog, koji se nalazi na potjernici u Rusiji. Nisu precizirali po kom članu krivičnog zakona je pokrenut slučaj protiv Olega Navaljnog.

Sud u Moskvi osudio je 2021. godine Olega Navaljnog, koji se nalazi izvan Rusije, na godinu dana uslovne kazne jer je na društvenim mrežama dijelio postove pozivajući ruske građane na nedozvoljene demonstracije.

Olega Navaljnog je Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije u januaru 2022. godine stavilo na potjernicu.

Ruska kazneno-popravna služba saopštila je u petak da je Aleksej Navaljni preminuo u zatvorskoj koloniji u kojoj je služio kaznu.

Služba je navela da je Navaljni izgubio svijest nakon šetnje arktičkim Jamalo-Nenečkim autonomnim okrugom, gdje se nalazi kolonija.

Ruske vlasti su izvršile nekoliko inspekcija kako bi utvrdile činjenice u vezi s njegovom smrću.

Aleksej Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine nakon boravka u bolnici u Njemačkoj, gdje se liječio od trovanja. Zapadne zemlje i sam Navaljni okrivili su Rusiju za trovanje, što Kremlj negira.

Bio je osuđen na 19 godina zatvora zbog optužbi za ekstremizam i druga krivična djela. Već je služio kaznu od 11,5 godina zbog optužbi za prevaru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.