open-navfaktor-logo
search
Iako brojke padaju
U Sarajevu se još uvijek ukrade više vozila nego u cijelom RS-u
Na području Federacije Bosne i Hercegovine za prvih osam mjeseci 2020. godine ukupno je ukradeno 158 vozila, rečeno je Faktoru iz Federalne uprave policije.
07.10.2020. u 22:03
get url
text

Prema zvaničnim podacima FUP-a, do danas su od tog broja pronađena i vlasnicima vraćena tek 42 vozila, a zbog krivičnih djela koja se odnose na krađe automobila uhapšeno je i tužilaštvima prijavljeno ukupno 60 osoba.

Kao i svih ranijih godina, po krađama automobila i dalje prednjači Kanton Sarajevo, gdje su u ovom periodu ukradena 54 automobila.

Slijedi Tuzlanski kanton, gdje je prijavljeno 36 krađa vozila, zatim Zeničko-dobojski sa 25, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski gdje je ukradeno 16, odnosno 15 vozila, Unsko-sanski sa 10 prijavljenih slučajeva, te Posavski kanton koji bilježi dva slučaja krađe vozila.

Zanimljivo je da u Bosansko-podrinjskom i Livanjskom kantonu nije ukradeno nijedno vozilo.

Istovremeno je u cijelom entitetu Republika Srpska u ovom vremenskom periodu ukradeno manje vozila nego što je to slučaj samo u Kantonu Sarajevo.

Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a kazala nam je da je entitetskom MUP-u u ovom periodu prijavljeno 36 krivičnih djela koja se odnose na krađe motornih vozila.

Od toga je 14 slučajeva kvalifikovano kao krivično djelo "teška krađa", 11 kao "krađa", a još 11 kao krivično djelo "oduzimanje vozila".

- Nepoznata lica su izvršila 34 krivična djela, od kojih je 15 ostalo nerasvijetljeno. Rasvijetljena su i tri krivična djela "krađa vozila" i dva krivična djela "oduzimanje motornog vozila" iz prethodnih godina. U odnosu na uporedni period, broj krivičnih djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila je manji za 55 posto - kazala je Miljanović.

Dodala je da je u ovom periodu pronađeno i vlasnicima vraćeno 35 automobila, od kojih je 26 ukradeno na Području RS-a, pet na teritoriji FBiH, te četiri vozila za kojima je potragu raspisao Interpol.

Kada je u pitanju Federaciija BiH, kako prednjači po broju ukradenih, Kanton Sarajevo ima i najveći broj pronađenih vozila koja su vraćena vlasnicima -34.

Ono što ističu iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo je činjenica da je situacija sa krađama automobila posljednjih godina drastično promijenjena.

Pa tako za razliku od ranijih godina kada su građani Kantona Sarajevo bili na udaru opasnih i jako dobro organiziranih kriminalnih grupa sa područja Istočnog Sarajeva, u posljednje dvije godine krađe vozila, osim što je njihov broj u konstantnom padu, imaju sasvim drugačiji karakter.

VEZANI TEKST - Pogledajte gdje su automafijaši najviše krali i kako su skrivali ukradena vozila

U najvećem broju slučajeva radi o vozilima starije proizvodnje i manje materijalne vrijednosti.

Iz Uprave policije kažu da se dio vozila i dalje krade zbog dijelova, određeni broj vozila počinioci ukradu da bi se prebacili ili prevezli nešto od jedne do druge tačke, a dio biva ukraden radi korištenja prilikom izvršenja krivičnog djela. Najčešće je to slučaj kada su u pitanju razbojništva. Nakon što bude korišteno za pljačku, vozilo u pravilu bude samo ostavljeno na nekoj lokaciji, gdje ga pronađe ili policija ili sami vlasnici.

Tako su u prvih šest mjeseci ove godine, od 41 ukradenog vozila, vlasnici pronašli čak 12. Pripadnici MUP-a KS našli su 19 vozila, MUP RS-a dva, a pripadnici policije iz drugog kantona jedno vozilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.