open-navfaktor-logo
search
Dugogodišnji problemi
U službi politike: RS opstruiše popis poljoprivrede BiH i dodjelu sredstava iz EU-a
Pilot popis poljoprivrede u Bosni i Hercegovini bio je planiran za kraj ove godine.
29.05.2022. u 16:26
get url
text

VEZANI TEKST - Bićo o olakšicama: Košarac i poljoprivrednici iz RS-a izuzimanjem zemalja CEFTA-e rade za Srbiju

Tako su barem najavljivali iz Agencije za statistiku BiH. Jedan od logičnih preduvjeta za prebrojavanje poljoprovrednih gazdinstava i obradivih površina bio bi i državni zakon o poljoprivredi. Međutim, iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska su protiv toga, tvrdeći da je poljoprivreda isključivo u njihovoj nadležnosti.

- Popis nam je prijeko potreban jer je posljednji rađen davno prije rata. Moramo znati koliko u BiH imamo obradivog zemljišta, stoke, registrovanih poljoprivrednika... Time bismo eliminisali bilo kakve manipulacije. Priča o popisu traje već 10 godina, a u pravilu je prate opstrukcije iz RS-a. U pitanju je državno zemljište koje u ovom entitetu žele prisvojiti, oteti - kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprpivrednika Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici ogorčeni: Izdalo nas je Vijeće ministara, imamo pitanje za Sattlera, Košarac štiti Srbiju

Zbog opstrukcija iz RS-a poljoprivrednici iz cijele BiH prije tri mjeseca ostali su bez 100 miliona eura jer vlasti u našoj državi nisu uspostavile takozvanu IPARD strukturu, koja je uvjet da možemo povlačiti pretpristupna sredstva IPA fondova za ruralni razvoj (IPARD) iz Evropske unije. 

I u ovom slučaju iz RS-a ne pristaju na uspostavljanje jedne IPARD strukture u našoj zemlji, na čemu insistiraju iz EU-a.  

- Naravno, EU traži jednu adresu za IPA fondove, a ne dvije, 10 ili 13. Hoće da razgovaraju samo sa državnom institucijom. Zato je formiranje ministarstva poljoprivrede na nivou BiH nužno. Bez obzira na opstrukcije iz RS-a, ministarstvo će kad-tad biti formirano jer je to jedino logično - poručuje Bićo. 

VEZANI TEKST - Poljoprivrednici u BiH izgubili 100 miliona eura, iz RS-a ne žele ispuniti zahtjeve EU-a

Pokušali smo saznati kakav je stav udruženja poljoprivrednika iz RS-a, ali do objave ovog teksta nisu se javljali na naše pozive. Nedavno se po ovom pitanju oglasilo Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS-a. I čini se da se više bavi politikom nego svojim gorućim problemima.  

- Ne znamo ni koja od postojećih institucija BiH radi dobro i koja je to odličan primjer suživota i da radi u pravom smislu rješavanja potreba nas seljaka. Pa tako i ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH neće donijeti ništa dobro za unapređenje poljoprivrede - navodi se u saopćenju kojeg potpisuje predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.