open-navfaktor-logo
search
Istraživači utvrdili
U španskoj pećini pronađena najstarija evropska cipela
Naučnici kažu da su identificirali najstarije cipele u Evropi, sandale pletene od trave za koje se smatra da su stare oko 6.000 godina.
29.09.2023. u 08:37
get url
text
Cipele u Španiji
Cipele u Španiji

Oni su bili među drevnim predmetima otkrivenim u pećini slijepih miševa u Španiji koju su opljačkali rudari u 19. vijeku, ali su analizirani u novoj studiji.

Niska vlažnost i hladni vjetrovi u pećini održavali su ih neobično dobro očuvanima, piše BBC.

Istraživači su također analizirali korpe i set alata.

- Predmeti su najstariji i najbolje očuvani skup materijala od biljnih vlakana u južnoj Evropi do sada - rekla je koautorka studije Maria Herrero Otal.

Dodala je da tehnološka raznolikost i dokumentovani tretman sirovina naglašava vještinu prahistorijskih zajednica.

Korištene nove tehnike datiranja pokazale su da je zbirka od 76 predmeta pronađenih u pećini oko 2.000 godina starija nego što se ranije mislilo.

Neki predmeti u setu datiraju od prije 9.000 godina.

Sandale koje su analizirane koristile su različite vrste trave u svojoj strukturi, rekli su istraživači, ali su uključivale i druge materijale kao što su koža i kreč.

Datiraju iz neolita, što ih čini starijim od 5.500 godina starih kožnih cipela otkrivenih u pećini u Jermeniji 2008. godine.

Pećina u kojoj su pronađene sandale stare 6.000 godina bila je Cueva de los Murcielagos, ili pećina slijepih miševa, u Andaluziji, na jugozapadu Španije.

Prema istraživačima ove studije, u pećinu je prvi put ušao 1831. godine jedan zemljoposjednik koji je sakupljao guano šišmiša, ili izmet, koji se koristio za pravljenje gnojiva.

Nepune dvije decenije kasnije, koristili su ga rudari koji su prilikom rudarenja pećine otkrili galeriju u kojoj su se nalazili djelimično mumificirani leševi, korpe, drveni alat, a između ostalog i zubi divljih svinja i jedinstvena zlatna dijadema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.