open-navfaktor-logo
search
Akcija MUP-a ZDK i SIPA-e
U toku pretresi u Zenici i Kaknju, hapse se i korumpirani policajci, na meti 20 osoba
Na području Zenice i Kaknja, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona od ranih jutarnjih sati provode akciju kodnog naziva "Meta 2".
18.07.2023. u 08:08
get url
text

Akcija se provodi u okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, saopćio je MUP ZDK.

Ova akcija, kako navode, rezultat je višemjesečnih operativnih aktivnosti pripadnika Uprave policije MUP-a ZDK.

- U toku su istovremeni pretresi na dvadeset lokacija čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv dvadeset osoba koje su meta ove akcije i koje se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelima zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te krivičnih djela primanje dara i drugih oblika koristi, odavanje službene tajne, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i teška krađa - kažu iz MUP-a ZDK.

Kako dalje navode, s obzirom na to da se među osumnjičenima nalaze i aktivni policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, ova akcija predstavlja "snažan i energičan odgovor na suzbijanju koruptivnih radnji među policijskim službenicima te procesuiranju i dokumentovanju svih nedozvoljenih radnji za koje se sumnjiče policijski službenici".

- Pretresi se realiziraju po naredbama Općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i u koordinaciji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Po okončanju navedenih aktivnosti, moći ćemo potvrditi više informacija o rezultatima akcije kao i postupanju sa osobama koja su meta akcije - navode iz MUP-a ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.