open-navfaktor-logo
search
Rekord
U Urugvaju zaplijenjena najveća količina droge ikad, pronađeno šest tona kokaina
Pretpostavlja se da je ukupna ulična vrijednost ove robe oko 1.3 milijardi dolara
28.12.2019. u 17:00
get url
text

U Urugvaju je zaplijenjeno rekordnih šest tona kokaina što je najveća količina koju je policija ikad pronašla u ovoj zemlji, javlja BBC.

Prvo su carinski i mornarički službenici zaplijenili u luci u Montevideu 4.4 tone droge koja se nalazila u četiri kontejnera sojinog brašna. Teret je trebao ići za Lomo, glavni grad Toga. Drugih 1.5 tone pronađeno je na jednom ranču. Pretpostavlja se da je ukupna ulična vrijednost ove robe oko 1.3 milijardi dolara.

Inače, Urugvaj postaje tranzitno mjesto za prijevoz droge iz Latinske Amerike u Afriku i Europu. 

A druga po redu najveća zapljena droge u Urugvaju bila je u novembru kad su vlasti otkrile kontejner s tri tone kokaina, koji se također nalazio u Montevideu.

Carinicima je bila sumnjiva količina navodne soje koju je trebalo prevesti u Afriku

Nedavno pronađenih 4.4. tone otkrivene se pomoću skenera u luci na kojima su uočene "anomalije" tokom pregleda tereta. Već prethodno teret je bio sumnjiv jer izvozna firma u prošlosti nikad nije prevozila toliko mnogo soje, koja se ionako ne konzumira previse u Africi. A kokain koji se konzumira u Europi, do ovog kontinenta dolazi preko Afrike.

Glasnogovornik mornarice Diego Perona rekao je novinarima da se u prvom pronađenom kontejneru nalazilo 3.000 "cigli" kokaina od koji je svaka bila teška oko 1.1 kilogram. Kontejneri su se trebali prebaciti na brod koji plovi pod italijanskom zastavom.

Direktor carine Jaime Borgiani je rekao kako 4.4 tone kokaina vrijedi jednu milijardi dolara na europskom tržištu. Rekao je i kako im nije bilo poznato odakle je kokain došao, ali da je bio dovezen kamionima u utorak s ranča koji se nalazi nekih 290 kilometara od Montevidea.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da su potom napravili raciju na ranču gdje je pronađeno joj 1.5 tone kokaina. Vlasnik ranča i njegov sin su uhapšeni, kao i još dvoje tamošnjih radnika.

Na službenim stranicama ministarstva na Twitteru objavljena je fotografija dijela zaplijenjene droge.

- Važno je pokazati svijetu i trgovcima drogom da se s urugvajskom carinom ne može šaliti. Poduzeli smo potrebne korake da očistimo zemlju od ove pošasti - rekao je Borgiani.

Inače, globalno gledajući u posljednjih 20 godina kokain je sve dostupniji i to zahvaljujući porastu uzgoja ove biljke.

Ranije ove godine europske agencije koje se bave narkoticima zaplijenile su rekordne količine čistog kokaina, dok su se trgovci drogom organizirali tako da su oformili "kokainske pozivne centre" za bržu i fleksibilniju dostavu. Iz Europskog centra za nadgledanje droga i ovisnosti rekli su kako upotreba velikih transportnih kontejnera za prijevoz droge predstavlja veliki izazov.

Tako su njemačke vlasti ovog augusta u Hamburgu otkrili više od četiri tone kokaina ulične vrijednosti od oko milijardu eura tokom rutinske provjere. Kontejneri u kojima je nađena droga prevezeni su od Montevidea do Belgije prije nego su stigli u Njemačku. Droga se nalazila u kontejnerima koji su deklarirani kao sojine sjemenke, a nalazila se u sportskim torbama unutar kontejnera.

Australske vlasti su, pak, u junu zaplijenile najveću količinu metamfetamina ikad. U melburnškoj luci pronađeno je tada unutar stereo zvučnika oko 1.6 tona droge ulične vrijednosti od 840 miliona dolara. Pošiljka je u Australiju došla iz Tajlanda.

I Velika Britanija imala je ove godine najveću zapljenu droge u svojoj historiji. Oko 1.3 tone heroina ulične vrijednosti oko 155 miliona dolara pronađeno je u jednom kontejneru u septembru ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.