open-navfaktor-logo
search
Rim
U vatikanskoj ambasadi pronađene ljudske kosti, moguće da pripadaju otetoj djevojci
Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tokom obnove ambasade Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu
31.10.2018. u 09:30
get url
text

Radnici su pronašli ljudske kosti u vatikanskoj ambasadi u Italiji i policija istražuje taj slučaj, saopćio je Vatikan.

Italijanski mediji prenose da forenzičari pokušavaju utvrditi je li riječ o posmrtnim ostacima Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog zaposlenika koja je nestala 1983.

Vatikan navodi da su dijelovi kostiju otkriveni tokom obnove ambasade Svete Stolice nedaleko od Galerije Borghese u Rimu. Istragu vodi glavni tužilac Giuseppe Pignatone.

Nestanak Emanuele Orlandi jedna je od najvećih misterija savremene italijanske historije. Ona je oteta 22. juna 1983. nakon što je napustila porodični dom u Vatikanu i otišla na sat muzičke umjetnosti u Rim. Imala je 15 godina, a njen otac bio je zaposlenik Svete Stolice.

Njen nestanak prvobitno se povezivao s mogućim pokušajem nepoznatih osoba da ishode oslobađanje Mehmeta Alija Agce, turskog napadača koji je ustrijelio papu Ivana Pavla II 1981. i u to vrijeme je služio doživotnu zatvorsku kaznu u italijanskom zatvoru. Godine 2005. anonimna osoba nazvala je televizijsku emisiju i rekla da je tajna otmice Orlandi pokopana zajedno s Enricom "Renatinom" De Pedisom, mafijašem koji je nekoć bio na čelu ozloglašene bande Magliane koja je terorizirala Rim osamdesetih godina.

Policija je otvorila njegov grob 2012, ali u lijesu su bile samo kosti De Pedisa, ubijenog 1990. u mafijaškom obračunu.

Emanuela Orlandi nestala 1983. godine

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.