open-navfaktor-logo
search
Rijeka
U vojnom helikopteru rođena djevojčica
U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tokom hitnog medicinskog leta s otoka Raba do helidroma Delta u Rijeci noćas je rođena djevojčica, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske.
04.09.2023. u 21:24
get url
text

Dežurni tim hitnog zračnog medicinskog prijevoza stacioniran na Krku, posada Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i medicinski tim Oružanih snaga RH oko ponoći su zaprimili poziv za prijevoz trudnice s otoka Raba.

Tokom leta trudovi su postajali sve češći te je oko pet minuta prije slijetanja, u helikopteru rođena djevojčica. Porod je vodio medicinski tim Hrvatske vojske, satnica Danijela Vrhovski, doktorica medicine i medicinska sestra časnička namjesnica Maja Herceg kojima je ovo bilo prvo iskustvo poroda u helikopteru.

- Ovo je zaista bilo posebno iskustvo - rekla je satnica Vrhovski istaknuvši kako je porod protekao u najboljem redu.

- Majka je bila dobrog općeg stanja i sve je prošlo u redu. Unatoč izazovnim uvjetima zbog buke i skučenog prostora u helikopteru, porod je prošao uspješno. Bio je to zaista poseban doživljaj i osjećaj za cijeli tim Hrvatske vojske, kada je beba zaplakala svi smo bili sretni i uzbuđeni - rekla je i dodala da su beba i majka nakon poroda uspješno zbrinute u riječkoj bolnici, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.