open-navfaktor-logo
search
Francuska
Ubijeno 130 ljudi: Salah Abdeslam osuđen na doživotni zatvor zbog terorističkih napada u Parizu
Francuski sud je u srijedu proglasio Salaha Abdeslama krivim za ubistvo i terorizam nakon suđenja za terorističke napade u novembru 2015. godine u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).
29.06.2022. u 22:15
get url
text
Salah Abdeslam
Salah Abdeslam

Presudu Abdeslamu, glavnom optuženom na suđenju za terorističke napade, pročitao je glavni tužilac, koji je zatražio doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, prenosi francuska novinska agencija France24.

Ostalih 19 optuženih, kojima se sudilo za različite stepene pomaganja, također je proglašeno krivim po svim tačkama optužnice. Zatražene zatvorske kazne kreću se od pet godina do doživotnog zatvora.

Abdeslam je jedini počinilac koji je preživio napad. Uhapšen je u Belgiji nakon pet mjeseci bijega.

Zahtjev da Abdeslam ne dobije pravo uslovnog oslobađanja je rijedak u Francuskoj.

Doživotne kazne zatvora rijetko se izvršavaju do kraja u Francuskoj jer većina zatvorenika koji dobiju kaznu puštaju se na slobodu nakon 20 do 25 godina. Doživotne kazne zatvora izrečene su samo četiri puta u Francuskoj.

U terorističkim napadima izvedenim 13. novembra 2015. u Parizu poginulo je 130, a ranjeno 350 ljudi. Od 2015. godine pa do danas u različitim terorističkim napadima u toj zemlji poginulo je više od 230 osoba. U nizu uzastopnih napada ubijeno je sedam terorista, a odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija ISIS.

U Francuskoj je nakon napada 13. novembra 2015. godine proglašeno vanredno stanje koje je ukinuto 1. novembra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.