open-navfaktor-logo
search
Visoke mjere sigurnosti
Ubistvo Miroslava Lazarevića: Tužilaštvo traži najmanje po 25 godina za Vidovića i Bulatovića
Ročište Saši Vidoviću (37) iz Bijeljine i Aleksandru Bulatoviću (33) iz Banje Luke u Vrhovnom sudu RS-a danas su pratile visoke mjere sigurnosti.
19.05.2020. u 13:38
get url
text

Zgrada suda bila je okupirana dugim cijevima, sudski policajci su u sudnici sve vrijeme nosili fantomke, dok su u osgiuravanje njihovog prijevoza iz KP Tunjice u Banjoj Luci bili uključeni i pripadnici PU Banja Luka.

Vidović i Bulatović su u septembru prošle godine prvostepeno osuđeni na ukupno 37 godina za ubistva Miroslava Lazarevića u Istočnom Sarajevu u oktobru 2016. godine. Vidović je dobio 19, a Bulatović 18 godina zatvora. Vrhovni sud RS-a im je ranije već jednom ukidao prvostepenu presudu kojom su pred banjalučkim sudom bili osuđeni na ukupno 39 godina robije.

Tužilac Dragica Glušac zatražila je od vijeća Vrhovnog suda RS-a da se uvaži žalba tužilaštva, te da im se izreknu dugotrajne kazne zatvora od po najmanje 25 godina.

Ona smatra da prvostepeni sud prilikom odmjeravanja kazne nije dovoljno cijenio sve okolnosti.

 - Izrečene kazne nisu srazmjerne pokazanoj upornosti, drskosti, bezobzirnosti, teškim posljedicama krivičnog djela, uznemirenosti , pokušaju prikrivanja…  Sud nije dovoljno cijenio i da su optuženi ranije osuđivani i da se radi o višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela - kazala je Glušac.

S druge strane, odbrana optruženih je tražila oslobađajuće presude ili ukidanje prvostepenih.

Vidovićev advokat Rusmir Karkin izrazio je uvjerenje da će u svojoj žalbi dokazati da njegov klijent nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

- Sve vrijeme slušamo teoriju tužilaštva bez da nam je ponuđen ijedan dokaz, što je na kraju dovelo do nezakonite presude - kazao je Karkin.

O svojoj nevinosti govorio je i Vidović.

- Ja, Saša Vidović, nisam ubio Miroslava Lazarevića. Nisam imao nijedan razlog da učestvujem u njegovom ubistvu - poručio je Vidović.

Žalbu na Bulatovićevu presudu uložio je tim njegovih advokata Mirko Dabić, Mirna Delalić i Milan Petković.

Advokat Dabić je zatražio da se žalba tužilaštva odbije kao neosnovana, uz ocjenu da je prvostepeni sud zaključivao proizvoljno, da je činjenično stanje utvrđeno pogrešno i nepotpuno, da je došlo do povrede postupka, kao i da je istraga bila površna i neutemeljena.

Optuženi Bulatović je kazao da je on i sam mislio pisati žalbu, ali da nije dobro razumio prvostepenu presudu.

- Ja ništa iz presude ne razumijem da bih se na to mogao žaliti - rekao je Bulatović.

Ovaj dugogodišnji postupak sve vrijeme je bio praćen visokim mjerama sigurnosti, ali i kontroverzama. Neka ročišta su i odgađana zbog dojava u bombi u sudnici.

Također, otac Aleksandra Bulatovića Željko Bulatović (55) ubijen je septembru prošle godine u Novom Sadu, a sahranjen je dan uoči presude sinu.

U optužnici koju je protiv Vidovića i Bulatovića podiglo Tužilaštvo RS-a nikada nisu navedeni motivi zločina, ali su iz MUP-a RS-a, odmah nakon njihovog hapšenja, ocijenili da su Lazarevića likvidirali za određen novčani iznos, te da su navodno povezani sa kriminalnim grupama u okruženju.

Optužnica Republičkog tužilaštva teretila je Vidovića i Bulatovića da su 16. oktobra 2016. godine oko 1.50 sati napravili sačekušu u Beogradskoj ulici u Istočnom Novom Sarajevu gdje je Miroslav Lazarević živio. Kada je ovaj naišao u svom vozilu “golf 7”, ispalili su prema njemu 24 hica, od čega ga je pogodilo pet, a koban je bio samo jedan u koljeno. Zatim su pobjegli "BMW-om X5" prema Kantonu Sarajevo, koji su potom zapalili ispred jedne stambene zgrade.

U vozilu su bili puška, dva okvira i municija, koji su se aktivirali usljed plamena i visoke temperature, zbog čega su bili optuženi da su ugrozili živote stanara i izazvali opasnost. Njih dvojica su uhapšeni, nakon paljevine, u sarajevskom naselju Hrasno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.