open-navfaktor-logo
search
Iz sudnice
Ubistvo policajaca: Ko je Bruce Lee, ko debela svinja; kako su istražitelji povezali crni "seat", Sky telefon i optužene
Svjedočenjem Alena Muratovića, krim-istražitelja iz SIPA-e, jutros je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za teško ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 
13.02.2023. u 14:29
get url
text

Muratović je jutros kazao kako su istražitelji koji su radili na rješavanju ovog teškog ubistva već mjesec-dva nakon događaja indicirali danas optuženi trojac kao moguće izvršioce ovog krivičnog djela. 

Govoreći o prvim danima istrage, Muratović je ispričao kako su u ranoj fazi identifikovali vozilo "seat leon", koji je korišten za bijeg nakon ubistva policajaca na Alipašinom Polju. Razmjenom podataka indicirano je da se radi o vozilu, vlasništvo Armina Olovčića, koje je ranije ukradeno na Alipašinom Polju. Ovo vozilo dovedeno je u vezu sa još jednim pokušajem izvršenja krivičnog djela, a na osnovu signala mobitela koji se u nemu nalazio. 

Svjedok je dalje pojasnio da je utvrđeno da se radi o mobitelu koji je koristio kriptovanu komunikaciju, da je njegov signal bilježen na baznim stanicama, da je broj počinjao sa 88 i u njemu se nalazila kartica kanadskog operatera.

Svjedok je pojasnio da se u ovom slučaju nisu mogli dobiti podaci od telekom-operatera, odnosno nije bilo moguće uočiti na listinzima komunikaciju koja je putem njega ostvarivana. Međutim, kretanje telefona se ipak moglo bilježiti na baznim stanicama, te su istražitelji utvrdili da se ovaj telefon najčešće kretao na području Istočnog Sarajeva, da su ga bilježile bazne stanice Sumbulovac, Pale, Spasovdanska, Hilandarska, Donji Kotorac, Dobrinja, te da se rijetko odstupalo od tih kretanja.

 

Daljom analizom uočena su dva odlaska ovog telefona u Hercegovinu, tačnije u Grude, 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine, kao i da je periodično registriran na području Kantona Sarajevo. Taj signal vremenski se poklapao sa pokušajem krađe vozila u ulici Zmaja od Bosne 23. oktobra 2019, kao i 25. oktobra kada je bilo više dojava o "čudnom ponašanju vozila 'seat'". Taj "seat", kako je dalje naveo svjedok, zabilježen je i na videonadzoru od 23. oktobra. 

Na osnovu snimaka videonadzora sa kamera Autocesta FBiH i lokalnih kamera, u vrijeme kada je 19. oktobra 2018. lociran signal telefona na putu prema Grudama, uočeno je vozilo "passat", sa registarskim oznakama koje su sadržavale tri osmice. To vozilo bilo je registrovanu na majku Aleksandra Macana, a provjerama je utvrđeno da je u njemu zaustavljan i kažnjavan Sava Marinković. Također u tom vozilu je registrovan njegov prelazak preko granice. 

Isti postupak je proveden i za 19. novebar i tada se pojavljuje "golf 5" zelene boje, registrovan na Palama na majku Tomislava Petrovića, osobe koja također prolazi kroz evidencije kao pripadnik automafije. 

U vezi s boravkom u Grudama, na osnovu izjava svjedoka Igora Šimića, Ferde Vukoje, vlasnika vozila i drugih osoba, utvrđeno je da je tog dana Sava Marinković, zajedno sa Markom Trifkovićem i Aleksandrom Macanom boravio u Grudama u kući Miroslava Čepe. 

Kada je u pitanju boravak u Grudama mjesec kasnije, svjedoci su kazali da su vidjeli Marka Trifkovića, što kako je kazao današnji svjedok, ne isključuje mogućnost da su boravila i ostala dvojica. 

- Nesumnjivo je da su taj telefonski uređaj koristila danas trojica optuženih - kazao je Muratović. 

On je također ispričao da je nakon što je 1. januara 2019. godine u Istočnom Sarajevu počinjeno teško ubistvo Miloša Ostojića, dan poslije ubistva registrovan ovaj telefon na putu od Sumbulovca do kuće Ostojića. Provjerama je, kako je dodao, utvrđeno da je u to vrijeme u kući Ostojića boravio Sava Marinković. 

Svjedok je govorio i o pretresima koji su obavljeni u Istočnom Sarajevu i na Palama u novembru 2021. kada je pretresana imovina Aleksandra Macana.

Tada je na lokaciji Kočevik, u općini Pale, pronađen trap u kojem se nalazila veća količina oružja, odnosno poluautomatske puške, automatske puške, kao i jedan ručni bacač tzv. OSA.

Mjesec kasnije, u istom rejonu krajem decembra 2021. izvršen je širi pregled terena i tada je pronađen veći broj metalnih šarafa, plastike, postave za donji trap vozila, procesor za krađe vozila, dio instrument table... S obzirom na to da se na ovom lokalitetu zadržao snijeg, pretres je ponovljen u februaru, kada je pronađeno još dijelova, među kojima i cijev sa natpisom "seat", da bi u martu sa specijalističkom opremom za KDZ preglede bio još jednom pretražen taj lokalitet i tada su, prateći šumski puteljak, istražitelji pronašli dijelove automatske puške.

- Nađene su prvo nožice od puškomitraljeza, potom zatvarač i poklopac, da bi u blizini potoka našli i tijelo oružja, ostatke remena, okvir i 20 čahura. Prvim pregledom vidjeli smo da se radi o puški M-72, a što je ranije vještak označio kao oružje koje je moglo biti korišteno prilikom ubistva. Na čahurama su bile karakteristike koje su odgovarale čahuri nađenoj na mjestu ubistva - kazao je svjedok. 

Početkom decembra 2021. godine SIPA i MUP KS su formirali istražni tim koji je nastavio s dokazivanjem u tom pravcu. Otprilike u isto vrijeme iz MUP-a KS su im dostavljeni i podaci sa identifikovanim korisnicima Sky kodova, zajedno sa flash-driveom na kojem su se nalazili ti podaci. 

Istražitelji su iz tih komunikacija izdvojili one koje su smatrali relevantnim za slučaj ubistva policajaca, te su o tome sačinili oko 40 službenih zabilješki, koje su danas prezentirane u sudnici.

Između ostalog, u tim zabilješkama navedene su komunikacije između optuženog Macana i njegove supruge Marijane Savčić, Miloša Božovića i Vlada Miškovića, Aleksandra Nikolića i Aleksandra Macana, Miloša Božovića i Aleksandra Nikolića, Mladena Samardžića zvanog Šef i Aleksandra Macana, Marka Trifkovića sa drugim korisnicima - Tomislavom Petrovićem, Vladimirom Krsmanovićem i drugim...

Kako se moglo čuti, najveći broj komunikacija se odnosio na komunikaciju Božovića i Nikolića, koji su bili nosioci kodova, sa drugim osobama. U jednoj od zabilješki navodi se i komunikacija Božovića sa Mladenom Milovanovićem, inspektorom MUP-a RS-a koji je u ljeto 2021. godine uhapšen upravo zbog pomoći Milošu Božoviću, koji je iz Cetinja i državljanin je Crne Gore, te navodno član tzv. škaljarskog klana. 

Tu su i službene zabilješke koje se odnose na saznanja od izvora da je Marko Trifković prijetio svjedocima na području Gruda i istražitelju SIPA-e, kao i službena zabilješka, odnosno analiza podataka sa SIM-kartice koju je koristio, a koja je povezana sa telefonom koji je koristio Sky aplikaciju. 

U jednoj od zabilješki spomenut je i nadimak Bruce Lee, koji se odnosio na Marka Trifkovića, a dao mu ga je Aleksandar Macan.

Istražitelj Muratović je također kazao da su izvorne ekstrakcije koje su dobijene od EUROPOL-a sačinjavale dio identifikacije korisnika koju je izvršio EUROPOL, ali da su oni taj dio zanemarili i htjeli objektivno i sa sigurnošću utvrditi identitet nosilaca kodova. 

Ispričao je i da to nije bio pretežak zadatak jer su se oni koji su komunicirali osjećali slobodno, vjerujući da je aplikacija sigurna, te su se međusobno referisali na neke događaje koji se njih tiču, slali podatke o svojim ranijim presudama, o istragama koje se protiv njih vode, spominjali rođendane, slali veliki broj selfija, spominjali djecu, njihove rođendane, kao i druge članove porodice, tako da nije bilo pretjerano teško utvrditi identitet tih osoba.

Svjedok je ponovio da su ovi počinioci bili već indicirani i da su tražili samo razgovore koji potvrđuju tu sumnju, te kazao da su izdvojeni razgovori u kojima se govori o uništavanju vozila, govori se o uništavanju oružja, da je usitnjeno i da je u vodi. Tu su i razgovori koje učesnici razgovora vode nakon saznanja da je nađen DNK Aleksandra Macana na mjestu događaja i čude se tome. Kod Božovića je u jednoj komunikaciji navedeno da je Macan "ohladio policajce", a da krive njega. Također on pita "da li je neko nosio kriptu na lice mjesta, rekao sam vam da to ne radite" i da se govori da je to uradila "ona svinja debela", a odnosi se na Savu Marinkovića. 

Advokat Save Marinkovića Bojan Veselinović pitao je da li je u vrijeme neposredno nakon ubistva, kada je priveden veći broj osoba, iko od danas optuženih priveden, na što je svjedok odgovorio da nije. Veselinovića je također zanimalo da li je spominjano neko drugo vozilo, a ne "seat", na što je svjedok kazao da "u medijima jeste, ali da su u agenciji gotovo odmah iskazivali interes za 'seat'". 

Veselinovića je zanimalo i kako svjedok zna da su čahure pronađene na Kočeviku odgovarale onoj nađenoj na mjestu događaja, na što je svjedok kazao da on nije vještak, ali da po općim karakteristikama jesu odgovarale, odnosno da je isti kalibar i proizvođač. 

Veselinović je također pitao za informaciju da je EUROPOL identifikovao Srećka Trifkovića, kojeg prvobitno naziva Srećko Trifunović, pa Srećko Trifković, pa potom kao treće lice, na što je svjedok kazao da je to tačno i da je to jedina greška koju je EUROPOL načinio kada je u pitanju identifikacija. 

Upitan da li je Sava Marinković u ovim komunikacijama i s kim direktno komunicirao, svjedok je kazao da nije, da postoje neke indicije i da se čekaju novi podaci za Sky. Naveo je da je problem s kodovima to što se ova aplikacija periodično dekodira.

- Već smo obaviješteni da je došlo do veće deskripcije, imamo indicije koje kodove je koristio Sava Marinković i Jovo Kalajdžić - kazao je svjedok. 

Advokat Aleksandra Macana Duško Tomić je pitao svjedoka da li je imao informacije o saradnji njegovog branjenika i da je triput davao iskaz u Tužilaštvu, na što je svjedok kazao da je čuo za to iz medija.

Rekao je da je razgovarao sa skoro svim članovima njegove porodice tokom provođenja službenih radnji i da su bili "više nego korektni". Potvrdio je da su dijelove njegovih izjava koristili kod pretrage terena u okolini Pala. Na pitanje Tomića da li su upravo na osnovu toga našli dijelove vozila i oružja, svjedok je kazao da su oni te lokacije već imali kao indicirane još dok je Macan bio u bjekstvu.

Kazao je da mu nije poznato da su nađena "dva živa pištoljska metka", za koje ga je pitao Tomić, te dodao da mu je poznato da postoji izjava svjedoka koji je kazao da je Macan pucao. Na pitanje Tomića da li zna da taj svjedok ima 85 godina, kazao je da zna da je stariji čovjek, dodavši da nije on sa njim obavio razgovor, ali da je ste vidio izjavu gdje navodi da je Macan pucao. 

Advokatu Draženu Zubku, koji zastupa Marka Trifkovića, sporno je bilo kako istražitelj može tvrditi da se radi upravo o "seatu leonu", koji je ranije ukraden od Armina Olovčića.

Svjedok je objasnio da je Armin tražio vraćanje tog vozila, da je tim povodom kontaktirao Miru Mrkovića. On je, između ostalog, evidentiran da prelazi granicu sa Savom Marinkovićem i Milošem Božovićem. 

Na upit advokata svjedok je potvrdio da kriptovani telefon za koji se sumnja da je korišten nije nikad pronađen niti vještačen. Međutim, ponovio je da je nesumnjivo utvrđeno kretanje tog telefona i vozila "seat leon" kako u noći ubistva, tako i prilikom odlaska u Grude, što je potvrđeno snimcima s videonadzora. 

Svjedok je kazao i da ne bi mogao sa sigurnosšću tvrditi kad je koji od optuženih koristio telefon jer je evidentiran i kod Trifkovića i kod Marinkovića.

Rekao je i da postoji više komunikacija u kojima se spominje ova trojka kao počinioci, pa čak i njihove uloge. Između ostalog, kaže se da je Trifković bio vozač. 

Suđenje će se nastaviti 21. februara, kada je planirano saslušanje još jednog svjedoka optužbe. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.