open-navfaktor-logo
search
Dva oka u zloj glavi
Udar na Ukrajinu s boka: Putin naplaćuje što decenijama čuva leđa Lukašenku
Dok se svijet, a najviše Ukrajinci, još potajno nadao da nakon ruskog priznavanja otetih ukrajinskih regija Donjecka i Luganska Kremlj neće ići dalje, vječiti predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko kazao je da je "spreman da prvi krene u rat". 
24.02.2022. u 21:41
get url
text

Izjavio je to tokom zajedničkih vojnih vježbi Rusije i Bjelorusije, što se ubrzo pokazalo da je bila generalna proba pred invaziju na Ukrajinu. Dio agresije na suverenu evropsku državu prema relevantnim svjetskim medijima odvija se i iz Bjelorusije. Samo naivni i neupućeni će se zapitati otkud Minsk u ratnoj priči s Moskvom?

Lukašenko i njegov režim su džoker, kec iz rukava ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u njegovom, kako "car iz Kremlja" poručuje, konačnom obračunu sa Ukrajinom, nepostojećom ukrajinskom nacijom... Udarac s boka i ofanziva prema Kijevu koji udaljen od ukrajinsko-bjeloruske granice manje od 200 kilometara daje Putinu ogromnu stratešku prednost.

Njevog brat po zlu iz Minska tako vraća Putinu višegodišnju uslugu, odnosno održavanje na vlasti. Lukašenko je na vlasti u Bjerlorusiji još od 1994. godine i to najprije zahvaljujući podršci Moskve, prije svega Putinovoj.

VEZANI TEKST - Kina, Mađarska, Srbija: Ko su Putinovi saveznici i zašto?

Bjelorusija navodno nema nuklearno oružje, što je imala dala je Rusiji još tamo devedesetih godina prošlog vijeka, ali ne treba sumnjati nijednog trenutka da će ponizni Lukašenko ustupiti teritorij za njegovo instaliranje ako dobije takvu naredbu s Crvenog trga.

Lukašenko je izazvao zgražavanje svjetske javnosti 1995. godine kada je u intervjuu za novine Handelsblatt pohvalio stil vodstva nacističkog zločinca Adolfa Hitlera kao model bjeloruskog sistema vladavine. 

- Trebala su stoljeća da se uspostavi red u Njemačkoj. Vrhunac je ova formacija dosegla pod Hitlerom. Nije sve u Njemačkoj što je imalo veze s Hitlerom bilo loše - izjavio je Lukašenko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.