open-navfaktor-logo
search
Neprimjerene reakcije
Udruženja sudija i tužilaca o presudi u predmetu "Memić": Moramo suditi prema dokazima, a ne prema željenim ishodima
Zajedničko koordinaciono tijelo (ZKT) udruženja sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine oglasilo se saopćenjem za javnost, a povodom reakcija u medijima i na društvenim mrežama nakon izricanja prvostepene presude u predmetu "Zijad Mutap i drugi". 
28.11.2022. u 10:39
get url
text

- Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine povodom medijskih reakcija i napisa na socijalnim mrežama o prvostepenoj presudi Suda BiH u predmetu "Zijad Mutap i drugi" skreće pažnju članovima udruženja i javnosti na pretjerani stepen neprimjerenosti reakcije i dodatno produbljivanje nepovjerenja prema pravosuđu. Tim povodom podsjećamo na našu delikatnu i složenu obavezu da sudimo nezavisno i nepristrano na bazi predočenih dokaza i nedvosmisleno utvrđenih činjenica, a da se pritom ne priklanjamo očekivanjima javnosti i eventualnim predrasudama i željenim ishodima - navode u saopćenju.

VEZANI TEKST - Ovo je kompletno obrazloženje presude u predmetu Memić: "Pretpostavke nisu dokaz, ma koliko bile logične"

Dodaju da na ovaj poziv mogu odgovoriti samo donošenjem zakonite i pravilne presude.

- Ona će biti pravedna ako je provedena predviđena procedura i ako je donešena na osnovu nedvosmisleno utvrđenih dokaza. Odstupanje od ovog aksioma uvodi pravosuđe u zonu proizvoljnog dijeljenja pravde koja stoji izvan zakonskih odredbi. ZKT ima obavezu da se usprotivi takvim trendovima i ovom prilikom poziva na odgovorno korištenje javnog prostora i neostrašćenu i stručnu analizu i interpretaciju sudskih odluka. Uvjerljivost i prihvatljivost bilo koje sudske odluke se može i smije provjeravati samo na osnovu detaljnog obrazloženja iste kroz predviđeni institucionalizirani postupak, te adekvatnu i konstruktivnu kritiku stručne i opće javnosti - navode iz ZKT-a, te dodaju da takvu mogućnost osigurava dvostepenost postupka i upravo ima za cilj kontrolu donošenja odluka.

VEZANI TEKST - VSTV daje podršku sudiji Periću: Sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne

- Donošenje konačnih zaključaka i podizanje tenzija na bazi izricanja prvostepene presude ZKT smatra krajnje neodmjerenom reakcijom koja ne vodi računa o posljedicama po dignitet suda i bosanskohercegovačkog pravosuđa. ZKT zbog toga osuđuje ishitrene neargumentovane reakcije i uvredljive stavove o presudi ovog vijeća i pravosuđa u cjelini. Koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo sve nosioce pravosudne funkcije na složenost stanja u bh pravosuđu i izrazito visokog stepena nepovjerenja javnosti u naš rad, te da nas društvena uloga koja nam je povjerena obavezuje da svakom našom odlukom (tužilačkom i sudskom) gradimo pravednije, otpornije i naprednije društvo koje će imati volju, mogućnost i kapacitet da se uspješnije nosi sa znakovima ovog vremena - ističe se u saopćenju Zajedničkog koordinacionog tijela udruženja sudija i tužilaca BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.