open-navfaktor-logo
search
Granična policija
Uhapšena dvojica bh. državljana zbog krijumčarenja 11 migranata
Pripadnici Jedinice granične policije Bosne i Hercegovine Zvornik, 13. augusta uhapsili su dvojicu državljana Bosne i Hercegovine, nakon što su otkriveni u krijumčarenju 11 osoba afroazijskog porijekla.
15.08.2022. u 12:37
get url
text

- Krijumčarenje je spriječeno u mjestu Šetići na području Zvornika, kada su prilikom granične kontrole dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, zatečene spomenute osobe bez identifikacionih dokumenata.

Prema naredbi dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, državljani BiH su ispitani u svojstvu osumnjičenih i protiv njih ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela krijumčarenje osoba. 

Krijumčareni migranti, koji su u Upitnicima za migrante izjavili da dolaze iz Burundija (1), Gvineje Bisao (4) , Kameruna (2) i Konga (4), predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje - saopćeno je iz Granične policije BiH.   

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH zaprimio je informaciju od pripadnika Granične policije BiH da su na području Zvornika, prilikom redovne kontrole, otkrivena dva državljana BiH u pokušaju krijumčarenja 11 migranata afro-azijskog porijekla. 

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH dao je instrukcije policijskim službenicima da provedu sve potrebne istražne radnje na prikupljanju relevantnih podataka o počinjenom krivičnom djelu, a protiv osumnjičenih državljana BiH bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje ljudi.

Pronađeni ilegalni migranti, prema prikupljenim dokazima, kao i njihovim izjavama, dolaze sa područja Burundija, Gvineje Bisao, Kameruna i Konga, predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.  

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, gotovo svakodnevno preduzima aktivnosti u oblasti procesuiranja krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.