open-navfaktor-logo
search
Akcija "Fast"
Uhapšeno pet Afganistanaca zbog krijumačarenja migranata iz Srbije, preko BiH, u Hrvatsku
Postupajući po nalogu i nadzorom tužioca Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e, uz podršku MUP-a RS-a, Službe za poslove sa strancima i OSA-e BiH, realizirali su operaciju kodnog naziva "Fast", te uhapsili pet osoba i pretresli više lokacija.
13.04.2021. u 10:25
get url
text

Aktivnosti su realizirane u suradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkrivanje i procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetaka migranata, sa područja Bosne i Hercegovine, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU.

Osumnjičeni organizatori su državljani Afganistana, a istragom je utvrđeno da su djelujući kao organovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinirali i izvršili krijumčarenje više desetaka ilegalnih migranata, uglavnom državljana Afganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

U okviru ove operacije, kooridinirana istraga institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske, trajala je više mjeseci, kako bi počinioci krivičnih djela bili otkriveni i zadokumentovani, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Uhapšeni se sumnjiče za krivična djela: organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a tokom dana bit će predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Iz SIPA-e je saopćeno da je po naredbi Suda BiH pretreseno šest lokacija na području Sarajeva i Dervente, te da su tom prilikom pripadnici SIPA-e otkrili i privremeno oduzeli predmete koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

- Operativna akcija "Fast" realizovana je u saradnji sa Policijskom nacionalnom kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta MUP-a Republike Hrvatske i Policijskom upravom Zagrebačkom, te predstavlja nastavak dobre saradnje u okviru koje su realizovane operativne akcije kodnih naziva "Albatros", "Penta" i "Trst" koje se usmjerene na razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a organizovane su radi krijumčarenja migranata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje prema zemljama Evropske unije - naveli su iz SIPA-e.

Istovremeno, na području Hrvatske uhapšena su dva pripadnika ove kriminalne grupe.

- Osumnjičeni su privedeni u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine - kazali su iz ove policijske agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.