open-navfaktor-logo
search
U dvije akcije
UIOBiH: Oduzete cigarete i duhan vrijedni oko 97.500 KM
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, Regionalnog centra Sarajevo, sproveli su dvije odvojene akcije na području Pala i u Ustikolini.
15.02.2021. u 09:46
get url
text

Tom prilikom privremeno su oduzeli akciznu robu - cigarete i sitno rezani duhan namijenjeno prodaji na crnom tržištu u BiH čija se tržišna vrijednost procjenjuje se na 97.500 KM.

- Na četiri lokacije, na području Pala, izvršen je pretres zbog sumnje u nelegalno prometovanje akciznih proizvoda prilikom čega je pronađeno: 5.188 paklica cigareta i 210 kilograma rezanog duhana neobilježenog akciznim markicama koje izdaje UIO. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na iznos od 64.500 KM. Protiv dvije osobe inicijala K. K. i P. Š. bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH - saopćeno je iz UIOBiH.

Kako se navodi u saopćenju u drugoj akciji koja je izvršena na putnoj komunikaciji Foča - Goražde, u mjestu Ustikolina, ovlaštene službene osobe UIO privremeno su oduzele 6.040 kutija cigareta raznih robnih marki stranog porijekla, koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO i za koje nije posjedovana dokumentacija o porijeklu.

- Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 33.000 KM. Protiv O. M. bit će podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljen promet akciznim proizvodima iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH - ističe se u saopćenju.

Ove akcije sprovedene su u saradnji i po instrukcijama Tužilaštva i Suda BiH, te uz asistenciju policijskih službenika PS Pale, PU Goražde i PS Ustikolina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.