open-navfaktor-logo
search
WTO
Ukrajina tuži EU susjede zbog zabrane uvoza hrane
Ukrajina je podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Slovačke, Poljske i Mađarske zbog njihovih zabrana uvoza hrane iz Kijeva.
19.09.2023. u 09:18
get url
text

Navodi se da su takva ograničenja kršenje međunarodnih obaveza ukrajinskih susjeda u EU, piše BBC.

Ruska invazija na Ukrajinu prošle godine gotovo je zatvorila glavne crnomorske brodske puteve i primorala Ukrajinu da pronađe alternativne kopnene rute. To je zauzvrat dovelo do toga da su velike količine žitarica završile u srednjoj Evropi.

Poljoprivrednici u tim zemljama od tada su održavali protestne skupove, govoreći da ih ukrajinske pošiljke žitarica potkopavaju i narušavaju lokalna tržišta. Pritisak je doveo do toga da je 27-člani blok EU-a ranije ove godine pristao na trgovinska ograničenja na uvoz Ukrajine u Mađarsku, Poljsku, Slovačku - kao i Bugarsku i Rumuniju - do 15. septembra.

Na dan krajnjeg roka, Evropska komisija je odlučila da ne produži zabranu. Međutim, vlade u Budimpešti, Varšavi i Bratislavi prkosile su potezu Komisije, najavljujući vlastita ograničenja.

U izjavi od ponedjeljka, ukrajinska ministrica ekonomije Julija Svyrydenko rekla je da je "za nas od ključnog značaja da dokažemo da pojedine zemlje članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe".

- Zato podnosimo tužbe protiv njih (Slovačke, Poljske i Mađarske) Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) - dodala je.

Svyrydenko je navela da su ukrajinski izvoznici "već pretrpjeli i nastavljaju da trpe značajne gubitke" zbog jednostranih zabrana.

Poljska je rekla da će bez obzira na to zadržati zabranu.

- Održavamo svoj stav, mislimo da je ispravan, proizilazi iz ekonomske analize i ovlaštenja proizašlih iz prava EU i međunarodnog prava - rekao je portparol vlade Piotr Mueller.

- Žalba pred WTO nas ne impresionira - dodao je.

Evropska komisija je više puta istakla da nije na pojedinačnim članicama EU-a da kreiraju trgovinsku politiku za blok.

Poljska, Mađarska i Slovačka i dalje dozvoljavaju ukrajinskom žitu tranzit njihovih zemalja na druga tržišta. Poljska i Slovačka su ključni saveznici Ukrajine u njenoj borbi protiv ruske invazije, ali spor oko uvoza žitarica izazvao je nesuglasice.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih dobavljača usjeva kao što su suncokretovo ulje, pšenica, ječam i kukuruz.

Ruska invazija u februaru 2022. i blokada ukrajinskih crnomorskih luka zarobili su oko 20 miliona tona žitarica namijenjenih izvozu. To je uzrokovalo skok svjetskih cijena hrane i prijetilo da stvori nestašicu na Bliskom istoku i u Africi. U julu te godine sklopljen je sporazum između Rusije i Ukrajine da se teretnim brodovima omogući da plove koridorom u Crnom moru do ukrajinskih luka. Skoro 33 miliona tona žitarica isporučeno je iz Ukrajine u okviru sporazuma, a svjetske cijene hrane su pale za otprilike 20 posto kao rezultat toga, prema UN-ovoj Organizaciji za hranu i poljoprivredu.

Međutim, Rusija se povukla iz sporazuma u julu i svjetske cijene žitarica su ponovo porasle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.