open-navfaktor-logo
search
Pentagon zabrinut
Ukrajinske snage nemaju efikasnu odbranu od balističkih projektila koje Iran planira isporučiti Rusiji
Zračne snage Ukrajine saopćile su danas da trenutno nemaju efikasnu odbranu od tipova balističkih projektila koje Iran sprema da isporuči Rusiji kako bi ih koristila u ratu protiv Ukrajine.
01.11.2022. u 21:54
get url
text

Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da će domet isporučenih iranskih balističkih projektila, od kojih "jedna ima domet od 300 kilometara, a druga 700 kilometara", omogućiti ruskim snagama da napadaju bilo gdje unutar Ukrajine, piše CNN.

- Velika je vjerovatnoća da će biti dopremljeni na sjever iznad granice Ukrajine odakle mogu biti lansirani kako bi ugrozili cijelu Ukrajinu - rekao je Ihnat na konferenciji za novinare u Kijevu.

Ranije je CNN izvijestio da se Iran sprema poslati oko 1.000 dodatnih projektila, uključujući balističke rakete malog dometa zemlja-zemlja i više dronova za napade koje će Rusija koristiti protiv Ukrajine.

Upitan da li su ukrajinske oružane snage spremne da se brane od ovih vrsta iranskih balističkih projektila, Ihnat je odgovorio da će poduzeti sve mjere i sredstva zaštite od ovih projektila koje mogu.

Međutim, Ihnat je upozorio da trenutno nemaju efikasnu odbranu od ovih projektila.

- Teoretski ih je moguće oboriti, ali je vrlo teško to učiniti sa sredstvima koja trenutno imamo - dodao je.

Ihnat je rekao da vjeruje da se Rusiji šalju iranske balističke rakete kako bi povećala zalihe ruskih raketa Iskander-M, koje su sve manje.

- Očigledno je da im ti projektili dolaze da dopune ove Iskandere, jer im zapravo ponestaje Iskandera - rekao je on.

Mikhailo Podolyak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, nazvao je Teheran "saučesnikom u agresiji".

- Prebacujući rakete Ruskoj Federaciji, Iran zna da će napasti naše gradove. Učeći Ruse da koriste bespilotne letjelice, zna da će napasti energetski sektor Ukrajine, izazivajući talase izbeglica u EU - napisao je na Twitteru.

Pentagon smatra da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana za napade na Ukrajinu, rečeno je danas na pres-konferenciji u Washingtonu.

- Zabrinuti smo zbog mogućnosti da bi Rusija mogla zatražiti dodatna napredna oružja od Irana, kao na primjer projektile zemlja-zemlja, kako bi ih koristila u Ukrajini - rekao je danas glasnogovornik Pentagona general Pat Ryder.

Dodao je da je Iran Rusiji poslao bespilotne letjelice, a Pentagon očekuje da će Rusija vjerojatno zatražiti još dronova od Irana.

Ruski zahtjev za dopremanjem dodatnog naoružanja od Irana je "indikativan jer sugerira da su se te dvije zemlje udružile u napadima na Ukrajince", rekao je glasnogovornik Pentagona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.